Gazdag program a Nemzeti összetartozás napján
Negyvenezer diák kirándul a Határtalanul! program keretében
Számos izgalmas program várja az érdeklődőket a Nemzeti összetartozás napján, csütörtökön. Magyarországi és határon túli magyar diákok és tanárok indulnak kirándulásra a Határtalanul! nevű program keretében, a Kárpát-medence tájegységeinek népviseleteit bemutató táncos előadást pedig a budai Várban lehet megtekinteni - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerda reggel.
2015. június 3. 11:08

Ugron Gáspár Gábor, a programban részt vevő Rákóczi Szövetség alelnöke elmondta: a Határtalanul! már nemcsak az anyaország és az elcsatolt területek közötti kirándulásról szól, a lényeg, hogy egy határt átlépjenek a diákok, Kárpát-medence-szerte összekapcsolják a középiskolásokat. A programnak köszönhetően megismerik egymást a magyarlakta területeken élők diákok, s az egész Kárpát-medencében testvériskolai együttműködések jönnek létre, erősödnek a magyar-magyar kapcsolatok.

A Rákóczi Szövetség már 1994 óta szervezi akcióját. Kezdetben csak néhány tucat iskolát sikerült megszólítaniuk, de most már több száz iskola csatlakozott a programhoz - mondta a szervezet alelnöke az M1 aktuális csatornán.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár szombaton tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2015/2016-os tanévben 1,2 milliárd forint támogatással várhatóan több mint 40 ezer magyarországi és határon túli magyar diák és tanár utazására lesz lehetőség a Határtalanul! program keretében. Tájékoztatása szerint jelenleg öt pályázati kiírás érhető el. Megjegyezte: a résztvevők tanulmányaikhoz kapcsolódó oktatási-nevelési jellegű és kulturális programokon vesznek részt, például egy adott témakörhöz tartozó nevezetességeket látogatnak meg.

Nemes Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosa elmondta: a rendhagyó előadás keretében 18 táncos több mint húsz népviseletet - köztük kalotaszegi, kalocsai és bagi ruhákat - mutat be a közönségnek a Halászbástyánál felállított színpadon csütörtök kora este.Mint fogalmazott, céljuk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a női népviseletek szépségük mellett számos információt is elmondanak viselőikről. Ránézésre meg lehet például állapítani egy-egy ruha alapján, hogy viselője a Kárpát-medence mely tájegységéről, falujából származik, továbbá, hogy eladó sorban van-e még.

Az előadást a színpadon a Besh o droM zenekar koncertje és táncháza követi - tette hozzá Nemes Szilvia.

hirado.hu - M1 - Ma reggel - MH
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó