Folytatni kell az egyházi rendszerváltást
A Szabadulás az egyház babiloni fogságából című, szombaton kezdődött kétnapos konferencia igei bevezetőjében Tőkés László európai parlamenti képviselő emlékeztetett: az egyiptomi fogságból szabadult bibliai zsidóság pusztai vándorlása negyven évig tartott. "Mi a vándorlásunk 26. évében vagyunk, de a rendszerváltás egy folyamat, ezen az úton kell továbbhaladnunk" - mondta.
2015. május 30. 13:51

"Mi a vándorlásunk 26. évében vagyunk, de a rendszerváltozás egy folyamat, ezen az úton kell tovább haladnunk" - fogalmazott a lelkész-politikus, akit 25 éve iktattak be a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki tisztségébe.

Tőkés László rámutatott: a 25 éve elindult egyházi rendszerváltás azt célozta meg, hogy a "kiszolgáló egyházból" ismét "szolgáló egyházzá" tegye a református egyházat. Hozzátette, a rendszerváltozás útján elindult egyháznak a kiválasztott úton kell továbbhaladnia, nincsen számára visszaút.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Robert Schumant, az Európai Unió alapító atyáinak egyikét parafrazeálva úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet vagy keresztyén lesz vagy egyáltalán nem lesz. A református gyülekezeti főgondnoki tisztséget is viselő politikus kijelentette, hogy a határon túli magyar egyházakat jobb állapotban találták az 1989-es változások, mint a magyarországiakat, és a rendszerváltásban is előbbre tartanak.

Véleménye szerint a határon túli magyar egyházakat az is megkülönbözteti a magyarországiaktól, hogy számukra "az elnyomás nem ért véget, csak átalakult". Úgy vélte, az utódállamokban most is korlátozzák a szabad vallásgyakorlást, és az egyházi restitúció is megtorpant. "Romániában mintha legfelsőbb szintű támogatást élvezne a restitúció teljes leállítása" - jegyezte meg.

Németh Zsolt úgy ítéli meg, hogy Magyarországon "az egyház is beleszürkült a szürke rendszerváltásba". A megújulást azonban mindaddig lehetségesnek látja, "amíg tart a kegyelmi idő". Magyarországon körvonalazni kell az egyházi emlékezetpolitikát, meg kell találni és fel kell mutatni a hit hőseit. "Ha nem is gejzírként tör fel a megújulás", elő kell készíteni azokat a "patakmedreket", amelyeken "végigfolyhat majd a tiszta víz" - mondta.

Kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy a magyar nemzetpolitika egy következő új időszakában kitüntetett szerephez fognak jutni a határon túli magyar egyházak. Sok sikert kívánt ahhoz, hogy az egyházak be tudják tölteni a rájuk váró szerepet.

A Szabadulás az egyház babiloni fogságából című konferencia keretében jeles teológusok, közéleti szereplők, egyháztörténészek szólnak hozzá az egyházban történt rendszerváltozás témájához. A konferencia keretében este vetítik Gyöngyössy Bence Janus című filmjét.

A film egy erdélyi ellenzéki család történetén keresztül mutatja be, hogy a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálatának egyik ügynöke egy házasságon keresztül miként hatol be az otthon négy fala közé, hogyan kontrollálja és manipulálja a magánélet legintimebb pillanatait.

hirado.hu - MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó