Dokumentum bizonyítja a másfél milliárd forintos Altus-megbízást
Az EB közbeszerzési értesítőjében az a másfél milliárd forintos összeg szerepel az Altus Zrt. vezette konzorcium megbízásánál, amelynek emlegetése miatt a cég perel.
2015. május 29. 17:29

Ezt mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Csepreghy Nándor elmondása szerint a nyilvános dokumentumban az áll: az Altus Zrt. vezette konzorcium által elnyert megbízás egy négy részből álló, húszmillió eurós beszerzés egyik eleme, amely mellett ötmillió eurós összeg szerepel. Ez másfél milliárd forintnak megfelelő összeg, vagyis annyi, amennyit fideszes kormánytagok és politikusok eddig is emlegettek a megbízással kapcsolatban - tette hozzá.

Úgy folytatta: a Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vezette cég ezt "valótlan állításnak" nevezte - közlésük szerint a konzorcium megbízási díja ennek az összegnek kevesebb mint egytizede -, és kijelentette, mindenkivel szemben pert indítanak, aki "nyilvánvalóan valótlan kijelentéseket" tesz a cég által elnyert pályázatról. Csepreghy Nándor ennek értelmében azt javasolta a cégnek, hogy tegyen önfeljelentést.

Hozzáfűzte: az igaz, hogy a konzorcium 11 cégből áll, de mivel azt az Altus vezeti, nem lehet tudni, hogy a megbízási díjból milyen arányban részesül. A konzorciumot az Altus vezeti, az Altus Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének 100 százalékos tulajdonában van, "így két lépésben eljutunk a pártfinanszírozásig" - jegyezte meg.

Csepreghy Nándor április 19-én közölte, azt kérték az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy az Altus Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Dobrev Klára akkor úgy reagált: a cég tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. Az Altus vezérigazgatója közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Dobrev Klára kedden jelentette be, hogy a cég beperli Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kormányfő a múlt héten Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat.

Szintén kedden Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője azt közölte: a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében.

Gyurcsány Ferenc pártelnök Brüsszelben kedden arról számolt be: a brüsszeli bizottság négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot "nagyjából tíz-tizenkét vizsgálati program lefolytatására". Ennek a teljes keretösszege az a bizonyos 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint, "amiről a fideszesek beszélnek" - tette hozzá. A 10-12 program közül eddig négyet írtak ki, ebből a négyből egyet nyert meg az Altus vezette konzorcium. Egy-egy programnak a megbízási díja Gyurcsány Ferenc szerint "nagyjából kevesebb, mint a tizede" a másfél milliárd forintnak.

Az Altus Zrt. szerdán közölte, hogy a cég által elnyert pályázattal kapcsolatos "valótlan állításaik" miatt beperel több fideszes politikust, köztük Lázár Jánost és Deutsch Tamást.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki "beismeri, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát". A miniszter a jövő kedden Brüsszelbe utazik az ügy tisztázására.

MTI
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó