Gömöri többet árt, mint használ
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna a Magyar Paralimpiai Bizottság éléről.
Utoljára frissítve: 2015. május 28. 17:54
2015. május 28. 16:42

Technikai problémákkal kezdődött a sajtótájékoztató: folyamatos hanghibák után megadta magát Lázár János mikrofonja, ezért helyet cserélt Giró-Szász Andrással. Viccesen meg is jegyezte, hogy lefokozták államtitkárnak. Pár perc múlva kicserélték a mikrofonját és helyreállt a rend, Lázár újra a miniszter feliratú pulpitus mögött folytathatta a kormány fényezését. Giró-Szász hozzátette: élőben mindig jobb a koncert, mint tévén keresztül.

Főbb témák:

- 230 ezer rászoruló gyermek fog napi háromszori étkezést kapni a közoktatásban

- Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat

- Rendben halad az EU-s források kifizetése, nem veszítünk forrást

- Pünkösd alatt csaknem 1500 illegális határátkelőt fogtak el a hatóságok, a kormány határozottan elutasítja az EU-s kvótarendszert

Tarlós, Tiborcz, Juncker

Van-e már a Fidesznek köztársasági elnök jelöltje, és hogyan lesz Lázárból miniszterelnök, ha Orbán maradni akar? – kérdezte az Origo újságírója. A miniszter válaszában elmondta: a saját ambícióját majd a maga idejében ismerteti. Hozzátette: ez a veszély nem fenyeget, mert minél közelebbről látja Orbán Viktor munkáját, annál kevésbé akar kormányfő lenni.

A köztársasági elnökkel kapcsolatban azt válaszolta: Nem gondolkoznak az új államfő személyén, szerinte Magyarországnak kiváló köztársasági elnöke van. Magyarország büszke lehet rá Áder Jánosra - tette hozzá.

"Leszoktam arról, hogy Tarlós István zsebében turkáljak" – mondta Lázár azzal kapcsolatban, hogy a főváros miért euró alapú hitelt vesz fel a 3-as metró felújítására, miközben a kormány a devizahitelek ellen küzd. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: maximálisan támogatja Tarlós főpolgármester döntését.

Azzal kapcsolatban, hogy Tiborcz István eladta a közvilágítással foglalkozó cégét elmondta: óriási figyelem jár annak, aki bekerül a miniszterelnök családjába, de az EU-s pályázatok esetén ez nem volt indokolt. Lázár azonban az energetikai piacot ismerve nem tartja túlzottnak, hogy Tiborcz István megnyert egy tucat pályázatot.

Mint ismeretes, a múlt hét pénteki Rigai csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker végigpofozta Európa vezetőit, köztük Orbán Viktor, aki emellett le is diktátorozott. Az Európai Bizottság elnökének performanszával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: a kormány nem tette szóvá Juncker viselkedését. „Ki milyen rózsát szakít, azt szagolja. Mi ilyet szakítottunk” – tette hozzá.  

Az Európai Bizottság 1,5 milliárd forintos megbízást adott az Altusnak, Gyurcsány Ferenc kiveszi a cégből és az a DK-hoz vándorol – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: ha Brüsszel egyetlen egy eurót is ad az Altusnak, akkor az kimeríti a tiltott pártfinanszírozás fogalmát. Lázár elmondta: ha Gyurcsány abbahagyná a politizálást, akkor semmi bajuk nem lenne a megbízással.

Azzal kapcsolatban, hogy Dobrev Klára fel akarja jelenteni Orbán Viktort az Altus Zrt.-vel kapcsolatos szavai miatt Lázár elmondta: Apró elvtárs családja hasonlít a Burbonokhoz: semmit sem felejtenek és semmit sem tanultak.

A paralimpiai botránnyal kapcsolatban Lázár elmondta: szerinte Gömöri Zsolt elnök többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának - közölte. Hozzátette azonban, hogy ez csak az ő személyes álláspontja, nem a kormányé.

Valóban lemond, ha Rogán Antal kancelláriaminiszter lesz? – tették fel következő kérdést Lázárnak. A miniszter válaszában elmondta: megnyugtató, hogy olyan jól megy az ország sora, hogy a Lázár-Rogán viszony a legfontosabb témája az újságírónak. Hozzátette: nem tud olyan dologról, ami beárnyékolná Rogán Antal és az ő viszonyát, vagy a Fidesz frakció és a kormány viszonyát. A miniszter elmondta: nagyra tartja a Rogán Antal frakció munkáját, akit szövetségesének tart. A pozíciójával kapcsolatban elmondta: „Nem én diktálok, ha kapok lehetőséget, akkor megpróbálom az ország ügyét előre vinni” – tette hozzá.

Kvótarendszer

A kormány határozottan elutasítja a menekültek kötelező befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer tervét - erősítette meg Lázár János sajtótájékoztatóján. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a felvetett kvótarendszer elfogadhatatlan Magyarországnak, a kabinet az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos tevékenységét kiszámíthatatlannak, tervezhetetlennek és átláthatatlannak tartja. Hozzátette: három hete még arról szóltak a hírek, hogy Magyarországnak 300 bevándorlót kellene befogadnia, néhány napja viszont már 1100 fő befogadását vetette fel a brüsszeli bizottság.

A miniszter jelezte, hogy a kormány jövő heti ülésén foglalkozik a bevándorlással.

Idénymunka

Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat - számolt be a Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a döntés célja, hogy az érintettek közül minél többen a piaci foglalkoztatás irányába mozduljanak el.

Elhangzott, hogy a kormány arra kéri a járási hivatalokat, vegyék fel a kapcsolatot az idénymunkát kínáló munkaadókkal, és ajánlják fel az általuk kínált munkákat a közfoglalkoztatottaknak. A változásról szóló törvényjavaslatot a Belügyminisztérium a napokban az Országgyűlésnek.

Paks

Nem maradt nyitott kérdés a paksi atomerőmű-beruházás esetleges tiltott állami támogatását illetően, a kormány az Európai Bizottság valamennyi észrevételére válaszolt - nyilatkozta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint kilenc hónap konstruktív egyeztetés során megválaszolták a versenyjogi kérdéseket. Hozzátette: ha új merül fel, akkor arra is felelnek, ha nem, akkor viszont a Bizottság hozzájárulását várják. Kijelentette: tiszteletben tartják azok értékrendjét, akik az atomenergiát ellenzik, ugyanakkor három megye munkahelyét és az olcsó áramot is a paksi beruházás szavatolja.

EU-s támadás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, hogy az európai intézményrendszer, a strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indít a tényleges életfogytig tartó büntetés magyar intézménye ellen. A kormány azonban ragaszkodik ehhez a büntetési tételhez - jelentette ki Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Magyarország felajánlotta, hogy megadja a kegyelem lehetőségét az ilyen büntetést töltőknek. Úgy tűnik azonban, hogy ezt nem fogják elfogadni Strasbourgban és Brüsszelben. A téma jövő héten kerül a kormány elé, a kabinet ez ügyben semmilyen engedményt nem akar tenni - fogalmazott a miniszter.

Napi Gazdaság Online - MTI - atv.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Cél: magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra
  Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó