Élre ugorhatunk az adóversenyben
Jövőre a személyijövedelemadó-rendszer 850 milliárd forinttal hagy többet az embereknél 2010-hez képest – tudtuk meg a nemzetgazdasági minisztertől. Varga Mihály arról is beszélt: az Európai Unióban jelenleg négy ország alkalmaz a miénknél alacsonyabb kulcsot. Az egy számjegyű szja bevezetésével a magyar lehetne a legkisebb teher a közösségben.
2015. május 26. 09:56

A személyi jövedelemadó szabályainak átalakítása nyomán 2010-hez képest jövőre 850 milliárd forinttal kevesebbet von el az állam a családoktól, a legálisan dolgozó munkavállalóktól. Ennyivel jut több a gyermekek felnevelésére, a családok céljainak elérésére, a polgárok boldogulására – mondta a Napi Gazdaságnak a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály annak kapcsán válaszolt kérdéseinkre, hogy az Országgyűlés – a tervek szerint – a héten megkezdi a jövő évi adótörvények vitáját.

Az indítvány – egyebek mellett – arra tesz javaslatot, hogy 15 százalékra csökkenjen a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 16 százalékos kulcsa, emellett ötezer forinttal, 25 ezerre növekedhet a két gyermeket nevelő szülők havi adókedvezménye.

– A jövő évi módosításokkal együtt az egykulcsos szja-rendszer hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál – összegzett a tárcavezető. Hozzátette: a summa nagyjából egyharmada, 1300 milliárd forint gyermekkedvezmény címén a családok sorsát jobbíthatja.

A jövő évi újabb tehercsökkentés részletei, hatása kapcsán Varga Mihály elsőként arról beszélt: a kormány adóügyi lépéseit sokan félremagyarázzák, s azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy Magyarország szembe megy az európai elvárásokkal, megoldásokkal. – Éppen ellenkezőleg – szögezte le a miniszter.

Az utóbbi időkben maga az Európai Bizottság javasolta többször is az uniós tagállamoknak, hogy a lehető legtöbbet faragjanak a munkát terhelő adóikon, s a szükséges állami bevételeket inkább más tehertípusokból próbálják meg előteremteni. – Az egykulcsos adó emellett több célkitűzés elérését is segítheti – jegyezte meg Varga Mihály. A 2011 óta élő szisztéma nagyobb elvonás – büntetés – helyett inkább támogatja azokat, akik többet dolgoznak, pluszfeladatokat vállalnak. A szabályok emellett senkit nem ösztönöznek a jövedelem eltitkolására.

– Az egykulcsos szabályok nem az adóelkerülést, hanem a tisztességes munkát jutalmazzák – összegzett a miniszter. – Mindezt úgy – tette hozzá –, hogy ma már a gyermekvállalás, a családalapítás nem jelent egyet az anyagi nehézségekkel, a lemondással, a nélkülözéssel.

A tárcavezető szerint a 2016-os tehercsökkentés azon túl, hogy kedvező változást hoz az adófizetőknek, megszilárdítja Magyarország helyzetét az európai adóversenyben. Hazánk ebből a szempontból most is jó pozícióban van: 2015-ben csak Bulgária, Csehország, Dánia és Litvánia szed kisebb személyi jövedelemadót, Romániában pedig szintén 16 százalékos mértéket alkalmaznak.

– A jövő évi egyszázalékos csökkentéssel megelőzhetjük keleti szomszédunkat, és beérhetjük a közvetlenül előttünk állókat – hangsúlyozta Varga Mihály. A kormány legfontosabb céljai között szerepel ugyanakkor, hogy 2018. január elsején csupán egy számjegyű legyen a személyi jövedelemadó kulcsa. A tíz százalék alatti mértékkel – a jelen helyzet alapján – Magyarországon lenne a legalacsonyabb az szja. – Ezzel – jegyezte meg a miniszter – az uniós első hely elérése mellett az eddigieknél is több maradhatna a magyar lakosságnál. A gyermeknevelés, a legális munkavégzés még nagyobb értékké válna.

Napi Gazdaság Online
MTI Hírfelhasználó