Állami földeket venne bérbe az egyház
Azokon gazdálkodva biztosítana tartósan munkát a legszegényebbeknek.
2015. május 23. 23:18

– Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Lázár János kancelláriaminiszterrel is egyeztettem a tervről, és mindketten tárgyalási alapnak tekintették az ötletet – mondta lapunknak Beer Miklós váci katolikus püspök. Az egyházi vezetőtől megtudtuk: a beszélgetésekre még tavaly került sor, ám érdemi egyeztetés azóta sem történt az üggyel kapcsolatban.

A váci egyházmegye olyan kultúrnövényeket termelne a bérbe kapott állami földeken, amelyek emberi kézimunkát is igényelnek, így paradicsomot, paprikát, hüvelyeseket, dinnyét, gyógy- és fűszernövényeket ültetnének. – Sok embernek tudnánk munkát biztosítani, s az egyházban még bíznak az emberek – tette hozzá a püspök. Beer Miklós hozzátette: hamarosan megkezdik a szalmaházak telepítését is az egyházmegye legelmaradottabb térségeiben, hogy a nagy nyomorúságban élők lakhatási körülményein is javítani tudjanak. A szalmaházak szalmabálákból készült, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épületek, amelynek mechanikai stabilitását favázszerkezet biztosítja.

A püspök úr megkeresését Semjén Zsolt továbbította az akkori illetékeseknek, Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak és Budai Gyulának, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának – válaszolta lapunknak a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó