A Helsinki Bizottság adatai tévesek
A menedékkérők négyötöde tavaly nem háború sújtotta országból érkezett, tehát gazdasági bevándorló volt - nyilatkozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az atv.hu-nak.
2015. május 21. 14:11

Giró-Szász András a portálnak azt mondta, "a Helsinki Bizottság téves adataival szemben" tavaly a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát "megélhetési bevándorló volt".

Közölte: az idén májusig érkezett menedékkérők több mint fele koszovói állampolgár. "Koszovóban jelenleg nincs háború. A hivatalos adatok tehát cáfolják a Helsinki Bizottság azon állítását, miszerint a menedékjogi kérelmezők 'háromnegyede' háborús konfliktus elől menekül" - idézte az atv.hu az államtitkárt.

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország mindig is befogadta a politikai menekülteket a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, és a jövőben is befogadja. Azonban - tette hozzá - az illegális bevándorlók többsége nem politikai menekült, hanem "gazdasági, megélhetési bevándorló".

"Őket nem kívánjuk befogadni. Ezzel nem vagyunk egyedül Európában" - mondta a portál szerint az államtitkár.

A Miniszterelnökség a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján azt közölte az atv.hu-val: 2014-ben összesen 8229 ember, a kérelmezők 19,8 százaléka érkezett Szíriából, Irakból, Nigériából és Palesztinából, ahol fegyveres vagy súlyos erőszakban megnyilvánuló konfliktusok voltak.

Idén a háborús övezetből érkezők, a szír, iraki és szomáliai állampolgárságúak összesen 8209-en vannak, ez 17,3 százalék. "A számokból egyértelműen látható, hogy az illegális határátlépők döntő többsége nem háború sújtotta övezetből érkezett" - írta a tárca.

Az adatokból az is kitűnik, hogy 2013-ban 6212 koszovói állampolgár érkezett (ez az összes kérelem 32,9 százaléka), egy évvel később 21 453 koszovói nyújtott be menedékjogi kérelmet, ez több mint 50 százalék, és az idén április 30-ig érkezett illegális határátlépők 57 százaléka (27 053 ember) koszovói állampolgárságú.

Napi Gazdaság Online - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
MTI Hírfelhasználó