Átvennék az Orbán-kormány néhány döntését
Lengyelország a héten elnököt választ. Az első fordulót követő elnökjelölti vitában az ellenzéki jelölt, Andrzej Duda a bankokra és hipermarketekre kivetendő új adókat helyezett kilátásba, illetve pártja több vonatkozásban is mintának tartja Magyarország adópolitikáját. A lengyel nézőpontról Mitrovits Miklós, a Külügyi és Külgazdaság Intézet kutatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2015. május 19. 14:09

A lengyel elnökválasztás első fordulójában Andrzej Duda szerezte meg a legtöbb szavazatot, második fordulót kell tartani. Andrzej Duda az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője az elnökjelölti vitában a hazai vállalkozások támogatására tett ígéretet.

Mitrovits Miklós azt mondta, két ország szerepelt az elnökválasztási kampányban hangsúlyosan, az egyik Ukrajna, a másik Magyarország. A szakember emlékeztetett Orbán Viktor februári varsói útjára, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása előzött meg. Akkor úgy tűnt, hogy a magyar-lengyel legfelsőbb szintű kapcsolatok mélypontra süllyedtek.

Főleg a Jog és Igazságosság az ukrán válsággal szembeni magyar álláspontot nem nagyon tolerálta, és nemkívánatos személlyé állította be a szavazóik előtt Orbán Viktort, aki egyébként ennek a választói körnek az egyik példaképe. Most úgy tűnik, rájöttek arra, hogy ezzel zavart okoztak a szavazóbázisukban, és a magyar példát mégis pozitívumként kell emlegetni - tette hozzá.

Két nappal a választás előtt Andrzej Duda már arról beszélt, hogy a magyar gazdaság egy pozitív példa, ez a gyakorlat minden mutató szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ebből pedig eljutott odáig, hogy a multinacionális cégeket és a bankokat meg kell adóztatni Lengyelországban - emelte ki.

Duda ezen ígéretét be tudja váltani akár egyedül is, hiszen Lengyelországban elég erős az elnöki jogkör, bizonyos szempontból az elnök a törvényhozói és a végrehajtói hatalomnak is a része. Ha megvétóz egy törvényt, akkor azt utána háromötödös többséggel kell elfogadni a szejmben, ahová egyébként törvényjavaslatot is benyújthat – magyarázta a szakember.

Beszélt arról is, hogy Lengyelországban jelentős a lakosság eladósodása svájci frankban, de messze nem lehet a magyar szinthez mérni. Duda olyan a javaslattal állt elő, ami még a magyar gyakorlaton is túltesz: bejelentette, hogy át kell számítani a hiteleket azon az árfolyamon, melyeken felvették őket. Ha ez valóban programpontja lesz, akkor nagyon komoly vitát kell folytatnia a lengyel bankszektorral – prognosztizálta.

A szupermarketek megadóztatása is napirendre kerülhet Lengyelországban, noha a Polgári Platform épp azzal érvel, hogy a legszegényebbek vásárolnak bennük.

Május 24-én lesz a lengyel elnökválasztás második fordulója. A közvélemény-kutatásoknak ma már nem nagyon hisz senki, hiszen a Polgári Platform jelöltjének, Bronislaw Komorowskinak az elsöprő győzelmét jósolták az első fordulóban, ehhez képest vereséget szenvedett. Most valamennyi kutatás szerint Duda 6-8 százalékkal vezet hozzá képest. Csütörtökön lesz még egy elnökjelölti vita, ami változtathat az eredményeken, jelenleg azonban a közhangulatból ítélve Andrzej Dudának van nagyobb esélye a diadalra - mondta Mitrovits Miklós.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó