Tóbiás mellett a fővárosi MSZP
Mesterházy Attilát és Kunhalmi Ágnest is érte bírálat a fővárosi szocialisták múlt hét végi, kihelyezett párttanácsi ülésén – értesült a Magyar Nemzet a tanácskozás résztvevőitől.
2015. május 19. 09:46

Információink szerint a fővárosiak megerősítették, hogy a jelenlegi párt- és frakcióvezetés támogatottsága egységes, vagyis kiállnak Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető mellett.

Többen is amellett érveltek, hogy nem fogadnak el olyan törekvéseket, amelyek egyéni szempontok miatt az egység megbontására irányulnak. Volt néhány élesebb bírálat is; az egyik kerületi elnök például azt mondta, pusztán kamarillapolitikával meg lehet szerezni ugyan tisztségeket, de ha egy politikus kétszer veszít választást kétharmaddal, ott az emberek már döntő véleményt mondtak. A tanácskozáson viszont azt is kiemelték többen, hogy nagy szükség van Mesterházyra az ellenzéki politika frontvonalában.

Lapunk néhány hete számolt be arról, hogy felvetődött a volt pártelnök integrálása a pártvezetésbe, akár a frakcióvezetői posztra, és külön érdekesség, hogy – információink szerint – ez az elképzelés is budapesti MSZP-sektől származott. Forrásaink akkor azt mondták, Mesterházy Attila csak akkor gondolkozna el ezen, ha személyesen Tóbiás József kérné fel, egy újfajta munkamegosztás keretében.

Úgy tudjuk, a fővárosi MSZP a párttanácson megerősítette azt is, hogy kiállnak az atomenergia és Paks II. beruházása ellenében a zöldenergia mellett, és továbbra is az országos választmány elé vinnék a kérdést. Szó volt a feltétel nélküli alapjövedelemről is, erről végül nem foglaltak állást. Információink szerint Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök személye kapcsán többen is szóvá tették, hogy a politikai tevékenységével elégedettek ugyan, de a belső szervezetépítés, -fejlesztés és az általános felkészülés a következő választásokra érdemben nem haladt előre az elmúlt fél évben.

Több résztvevő is megerősítette lapunknak, hogy az általános vélekedés szerint az MSZP fősodrát vissza kell húzni középre. Többen egy centrista szociáldemokrata pártért álltak ki, amely megszólítja mind a középen állókat, mind pedig azokat, akik markánsabb baloldali politikára vágynak. Volt olyan delegált, aki úgy látta, a keményebb baloldali szavazók hajlandók centrumpárti jelöltre voksolni, de nincs olyan centrista szavazó, aki egyoldalúan baloldali jelöltet választ. Szerintük kulcskérdés a helyi jelenlét erősítése.

---------------------------------------

Vita a felelősségről

Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) szerint, ha Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének eltitkolt százmilliói bűncselekményből származnak, akkor jogos társadalmi igény, hogy a bűncselekmény elkövetőjét büntessék meg. Az MSZP erre úgy reagált, ha Szűcs a bűnösök után akar kutatni, akkor annak járjon utána, hogy a mai napig miért nincsenek felelősei az évszázad brókerbotrányának.

Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó