Simon Gábor-ügy: reagáltak a pártok
„Nincs takargatnivalóm, első pillanattól kezdve tiszta a lelkiismeretem" − ezt mondta a TV2-nek Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese, aki azonban továbbra sem beszél arról, honnan volt bankszámláján több száz millió forint értékű dollár és euró. A parlamenti pártok részéről egyedül az MSZP tekinti lezártnak a Simon-ügyet.
2015. május 18. 10:11

Ártatlannak mondta magát az eddigi hallgatását megtörő egykori szocialista honatya, Simon Gábor, aki azok után nyilatkozott a vele szemben folyamatban lévő eljárásról, hogy lapunk pénteken beszámolt róla: lényegében lezárult az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyében folytatott nyomozás, és Simon akár letöltendő szabadságvesztés nélkül úszhatja meg az eljárást. A volt politikus a TV2 hírműsornak a pénz eredetéről nem beszélt, ám azt hangsúlyozta, hogy az ügyben végig ártatlannak vallotta magát. Simon szerint még korai arról beszélni, visszatér-e politikusként, így arról is, ha igen, melyik pártban. Ezzel együtt a párt egykori elnökhelyettese az MSZP-re utalva megjegyezte, hogy oda nem léphet vissza, ahol egy éve volt.

Mint a Napi Gazdaság megírta: Simon ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség lényegében befejezte a nyomozást, és rövidesen megkezdik az eljárás iratainak ismertetését, majd megkezdődhet az ügy vád-előkészítési szakasza. A volt politikust, aki eddigi kihallgatásain nem tett érdemi vallomást, még egyszer beidézhetik az ügyészek, és ennek keretében közölhetik vele a végleges gyanúsítást: azt, hogy pontosan mekkora összeg az, amelynek meg nem fizetését a terhére róhatják. A nyomozó hatóságnak az eljárás során nem sikerült kiderítenie, hogy milyen forrásból származik az a 240 millió forint értékű valuta, amelynek létezését a volt politikus megpróbálta eltitkolni. Simon Gábort a főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és öt rendbeli hamis magánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja. A volt szocialista országgyűlési képviselőt 2014. március 12-én előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, két hónappal később azonban házi őrizetbe került, majd a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették.

Az MSZP lezártnak tartja Simon Gábor ügyét, ahogy Gőgös Zoltán elnökhelyettes a Napi Gazdaságnak fogalmazott: a szocialisták már nem foglalkoznak Simonnal. Hozzátette: amikor kiderült, hogy vagyonnyilatkozati eljárást vétett, ami szabályellenes, azonnal kizárták a pártból. Gőgös hozzátette: Simon Gábor elismerte, hogy van egy bécsi bankszámlája, de az már nem tartozik a pártra, honnan van a pénz, azt a hatóságoknak kell kideríteniük és eljárniuk az ügyben.

A Fidesz továbbra is azt követeli, derüljön ki, honnan volt ennyi pénze Simonnak. A kormánypárt felháborítónak, megdöbbentőnek és a közélet tisztasága elleni merényletnek tekinti azt, ha nem tudódik ki a vagyon eredete. Hozzátették: minden magyar embernek joga van ahhoz, hogy megtudja, honnan és milyen bűncselekményből származik ez a pénz. Közleményükben leszögezték: annak, aki ezt a bűncselekményt elkövette, el kell nyernie méltó büntetését. Ha Simon Gábor „amnéziában” szenved, és nem hajlandó emlékezni, vagy a pártjában nem mondták meg neki, hogy honnan ered ez a pénz, arra kérik a szocialista politikusokat, segítsenek neki emlékezni, és mondják el végre, honnan vannak a titkos százmilliók. Az LMP szerint megbukott az elszámoltatás, maradhatnak a kétes eredetű pénzek a politikában, a Fidesz pedig megmenti Simon Gábort és a hozzá hasonló kétes politikai alakokat. Az LMP parlamenti frakcióvezetője közleményében úgy fogalmazott: a Fidesz és az MSZP továbbra is egymás bűneivel takarózik. Pártja ezért azt követeli, hogy az Országgyűlés végre fogadja el a politikusok vagyonosodásának szigorú vizsgálatát lehetővé tévő törvényjavaslatot, amelyet a Fidesz „az offshore-lovagok kiseprűzésével együtt” sorozatosan szabotál.

A Jobbik a Simon-ügy kapcsán azt közölte: „a brókerbotrányba belesüppedt Fidesz kéz kezet mos alapon lemondott a korrupt szocialista politikusok elszámoltatásáról. Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt mondta, Simon Gábor akár szabadon elsétálhat több mint százmillió forinttal, pedig mindez megelőzhető lett volna, ha − pártja javaslatainak megfelelően − a politikusoknak vagyonnyilatkozatukban más állampolgárságukról is be kellene számolniuk, továbbá ha ciklusonként elvégeznék a vagyongyarapodási vizsgálatot a kormánytagok és az országgyűlési képviselők esetében.
 

Napi Gazdaság Online
MTI Hírfelhasználó