"A két végén égették a húszezreseket"
100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni - mondta az ÁSZ-elnök a Heti Válasznak. Domokos László arról is beszélt, a brókerügyeket szem előtt tartva ellenőrzi az ÁSZ az önkormányzatokat és a felügyelő MNB-t is.
2015. május 14. 12:25

A kormánytól azt a feladatot kapta az Állami Számvevőszék, hogy a brókerügyeket illetően főleg az érintett önkormányzatokat vegye górcső alá, az ÁSZ a brókerbotrány szempontjából fogja vizsgálni a nemzeti bankfelügyeletet is, aminek az eredménye azonban csak jövőre várható - erről beszélt a számvevőszék elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában.

Domokos László az interjúban felidézte: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010-ig a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozott, azaz a PSZÁF vezetője utasítható volt, és csak 2011-től vált önállóvá, amikor beolvadt a nemzeti bankba. A jegybank már az első ellenőrzéskor kiszúrta a pénzügyi szolgáltatóknál fennálló visszásságokat, a számvevőszék elnöke ezért méltánytalannak tartja a jegybankon elverni a port.

100 milliárddal nem tudnak elszámolni az egyetemek

Az ÁSZ elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét, és arra a következtetésre jutott, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni. A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lehet, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be: "a két végén égették a húszezreseket" - tette szemléletessé az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett,
személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel. Elmondta, a harminc egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 jelzést kellett tenniük különféle hatóságoknak, és tucatnyi nyomozás van folyamatban.

hirado.hu - MTI
  • Tévedés lenne még lebecsülni Oroszországot
    Az első napok, hetek orosz katonai kudarcai a titkosszolgálat többéves elégtelen munkájának voltak a közvetlen következményei. Ezeket a hibákat csak tetézték az orosz hadsereg vezérkarának rossz döntései.
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
MTI Hírfelhasználó