Nem fizetnek, fellebeznek
A szlovákiai legfelsőbb bírósághoz fordul a szlovák-magyar kettős állampolgár Gubík László és Dolník Erzsébet, hogy ne kelljen beszolgáltatniuk szlovákiai személyi igazolványukat.
2015. május 14. 11:39

Nem fizet, hanem fellebbez a szlovák-magyar kettős állampolgár Gubík László jogász és Dolník Erzsébet nyugalmazott pedagógus, miután kedden elmarasztalta őket a nyitrai kerületi bíróság. Az első fokú döntés szerint kihágást követtek el akkor, amikor megtagadták szlovák személyi igazolványuk beszolgáltatását és nem jelentek meg a rendőrségen, a hatóság ezért jogosan rótt ki rájuk 33 eurós pénzbüntetést. Mint ahogy a hirek.sk kedden beszámolt róla, a bírság összege 33 euró, azaz nagyjából 10 ezer forint.

Gubík László a 180 percnek elmondta, Pozsonyba, a szlovákiai legfelsőbb bíróság elé viszik ügyüket, mert úgy tartják, alkotmányellenes, hogy akaratuk ellenére megfosztják őket szlovák állampolgárságuktól. A vonatkozó 2010-es jogszabály szerint, ha egy szlovákiai személy más ország polgárává is válik, akkor szlovák állampolgárságát elveszíti.

A felvidéki jogász, aki a magyar állampolgárságát még 2011-ben vette fel, és nyíltan vállalta, utalt rá, a szlovákiai alkotmánybíróság tagjainak legalább fele az alaptörvénybe ütközőnek tartja az állampolgársági törvényt, ám anélkül, hogy érdemi döntést hozott volna, lezártnak tekinti az ügyet.

A testület 2014 szeptemberében eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította az állampolgársági törvény kapcsán beadott panaszt. Az indoklás szerint a testületben sem az elutasító, sem az igenlő döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. Az alkotmánybíróság 13 fős, de az ügy tárgyalásakor csak 11 bíróval működött.

Gubík László közölte, amellett, hogy a személyi igazolványuk ügyében fellebbeznek a szlovákiai legfelsőbb bíróságnál, az állampolgársági törvény kapcsán beadvánnyal fordultak a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó