Tovább lehet menni a falon?
Így folytatódhatnak a devizahiteles perek
Ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szakértője az újabb perindítás lehetőségéről, formájáról tájékoztatott az M1 Ma reggel című műsorában. A civil szervezet javaslatot is benyújt a károsultak helyzetbe hozására, illetve a vállalkozások számára is megnyitná az elszámolással kapcsolatos peres fórumot.
2015. május 14. 10:25

Az Alkotmánybíróság (Ab)  döntése értelmében tisztességtelennek minősülnek az árfolyamkockázatot egyoldalúan az ügyfelekre telepítő szerződési elemek. Az Ab ezáltal megerősítette a peres út lehetőségét ebben a kérdésben. A most zajló elszámoltatás az árfolyamrésre és az egyoldalú kamatemelésre vonatkozik. Az árfolyamkockázatra vonatkozó perek lehetősége eddig nem volt nyitott - összegezte a döntés következményeit Ifj. Lomnici Zoltán.

A szakértő arra is kitért, hogy egy esetleges perben a bizonyítási teher a fogyasztón van, ez nehézség. A CÖF ezért javasolja az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy legalább a perköltség tekintetében részesítse kedvezményben a hiteleseket, illetve fontos lenne, hogy a bizonyítási teher megfordulna.

Formanyomtatványok és a pertársasági forma segítheti a károsultakat

Az alkotmányjogász előremutatónak nevezte, hogy a jegybank és más pénzügyi szervezetek is formanyomtatványt szerkesztettek célzottan a devizahiteles ügyfelek számára. Arra is emlékeztetett, hogy ha valaki az árfolyamkockázat miatt menne perre bankjával, akkor a hatékonyabb fellépés végett érdemes többedmagával, ún. pertársaságban fellépnie.

Az árfolyamkockázat egyoldalú telepítése egy befektetői pozícióba helyezte az ügyfelet anélkül, hogy az ilyenkor járó jogosultságokat biztosította volna. Ez kizárólag a banknak hozhatott kedvező helyzetet - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Vállalkozásoknak is elérhető lehet az elszámoltatás

A műsorvezető kérdésére ifj Lomnici Zoltán elmondta: az elszámolásra vonatkozó törvény elsősorban természetes személyekre vonatkozik, holott sok mikro- és kisvállalkozás, családi vállalkozás is nehéz helyzetbe került. Sok cégvezető magánszemélyként vett fel hitelt a vállalkozás beindítására.

A vállalkozások esetében még a korábbi polgári törvénykönyv az irányadó, amely a fogyasztót nem cizellálta jogi és magánszemélyre. A perindítási lehetőség nyitva áll a jogi személyek előtt, pláne, ha kezesek állnak mögöttük - vélekedett a szakjogász.

------------------------------------------

A Kásler-ügyben született Európai Bírósági döntés, amely szerint nemcsak nyelvtanilag kell helyesnek lenni a tájékoztatásnak, hanem részletesen el is kell magyarázniA Kásler-ügyben született Európai Bírósági döntés, amely szerint nemcsak nyelvtanilag kell helyesnek lenni a tájékoztatásnak, hanem részletesen el is kell magyarázni.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó