Európai bizottsági javaslatcsomag a migráció kezelésére
Az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciója nyilatkozatban üdvözölte az EB indítványcsomagját a migrációs helyzet kezelésére.
2015. május 13. 16:00

"Az Európai Parlament és a bizottság megmutatta, hogy kész a cselekvésre. Most a tagállamokon a sor, hogy bebizonyítsák, képesek közös megoldást találni a migránsok tömeges beáramlására" - hangsúlyozta Monika Hohlmeier, a bajor CSU politikusa, a témakör néppárti koordinátora.

Hohlmeier szerint a tagországok ígéreteit kétféleképpen teszik próbára. Először is meg kell állapodniuk a menekültek elosztásának tisztességes és kiegyensúlyozott kríziskezelő mechanizmusában, másodsorban pedig el kell látniuk a szükséges forrásokkal az EU határvédelmi támogató ügynökségét, az uniós országok rendőri együttműködési szervezetét, valamint a közös menekültügyi szervezetet.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője fontos lépésként értékelte a bizottsági javaslatcsomagot. Európa - hangsúlyozta - nem fordíthatja el a tekintetét a földközi-tengeri tragédiáktól. Cecilia Wikström, a témakör parlamenti liberális koordinátora ugyanakkor úgy vélekedett, hogy csomag nem teljesen kielégítő, mert szerinte az EU-ban olyan átfogó megközelítésre lenne szükség, amely egységes stratégia keretében igyekszik kezelni a menedékjogi politika és a migráció két, egyelőre különállónak tekintett kérdéskörét.

Magyar részről Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője nyilatkozatban üdvözölte az Európai Bizottság akciótervét a menekültüggyel és bevándorlással kapcsolatban.

"Fontos, hogy a javaslat egyaránt tartalmaz elképzeléseket a mostani krízis elhárítására és a kérdés tartós és sokoldalú kezelésére" - állapította meg.

Az EP szociáldemokrata frakciójához tartozó politikus szerint "Magyarországnak alapvető nemzeti érdeke egy erős és ésszerű közös európai menekült- és bevándorlási politika kialakítása, hogy szükség esetén számíthassunk az Európai Unió és a többi tagállam támogatására".

"Orbán Viktor ismét elszigetelődött Európában. Közös szolidaritást felrúgó politikája ellentétes az európai értékkel, idegenellenes retorikája csak a szélsőjobboldal számára elfogadható. A kormány az indulatok szításával pedig újabb hatalmas károkat okoz az országnak" - tette hozzá Niedermüller.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a migránsok elosztásának általános elvéről az MTI-nek ezt mondta: Magyarországnak, az EU határországának akár érdekében is állhat, hogy ne maradjon magára a magyar határokon át érkező migránsok kérdésében. Minden országnak lehetnek persze saját szempontjai, de ezek a szempontok populista migrációellenes retorika mellett nem érvényesíthetőek az unióban - tette hozzá.

Ujhelyi István a nap folyamán sajtótájékoztatón jelentette be: a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit hivatalos kérdésként feltette Donald Tusknak, az Európai Tanács, valamint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, továbbá Navracsics Tibor magyar EU-biztosnak.

A nemzeti konzultációról a szocialista képviselő azt mondta, hogy az "nem kérdez, nem felelősen tájékoztat, hanem goebbelsi módon tudatmódosít. Ez a nemzeti tudatmódosítás konzultációs kérdőíve, egymilliárd forintból."

Az MSZP alelnöke a sajtótájékoztatón idézte Orbán Viktornak még az előző kormányfői időszakából, 2001-ből származó kijelentését, amelyet az Amerikai Kereskedelmi kamara előtt tartott előadásában tett. Ujhelyi István szerint akkor azt mondta Orbán Viktor, hogy több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét. Orbán Viktor akkor pozitív példának nevezte az olyan európai országok gyakorlatát, amelyek a bevándorlás- és külföldimunkavállaló-ellenes lakossági hangulatot figyelmen kívül hagyva vezetnek be könnyítéseket. 

MTI
MTI Hírfelhasználó