Átfogó felmérés készült a Városliget zöldfelületéről
Karácsony Gergelynek nem kell megszámolnia a Városliget fáit
A Városliget Zrt., ellentétben a megjelent sajtóhírekkel, a Liget zöldfelületének több átfogó parkfelmérésével is rendelkezik.
2015. május 13. 12:03

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően 2014-ben elkészült a Városliget teljes körű geodéziai felmérése, amelyhez hasonló léptékű, a parkot érintő átfogó felmérés a Liget történetében korábban még soha nem történt. Az elkészült geodéziai felmérés tartalmazza az összes fellelhető fa pontos helyét és törzsátmérőjét (a több mint 6000 egyedét). A felmérés alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására, a felszín felett 1 m magasságban mért átmérő adat pedig tájékoztatásul szolgál az adott példány méretéről és koráról.

Ezzel párhuzamosan, már a 2014 tavaszán kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészült az összes érintett építési hely pontos és teljes körű fakatasztere, amely felmérés az egész parkra vonatkozóan, átfogóan idén áprilisban fejeződött be.   A fakataszter elkészítése során a szakemberek elvégezték a fák részletes felmérését, amely tartalmazza a fa kódját, elnevezését, fizikai paramétereit, a fa pontos állapotának felvételét, esetlegesen szükséges kezelési javaslatokat, a fa dendrológiai értékét és egyéb szempontokat is (például azt, hogy az adott fa ritkaságnak minősül-e). Így mindösszesen 6358 db fa felmérésre, és az ún. Radó módszer alapján értékelésre került.

A Főkert Zrt. mindezeken felül minden évben elkészíti a parkra vonatkozó ún. parkadatot, melyben részletesen nevesítve megtalálható a parkban meglévő valamennyi parkalkotó elem (növényzet, padok, játszóterek, hulladéktárolók stb.).

Mindezekből is jól látható, hogy a Liget zöldfelületének védelme és megújítása kiemelkedően fontos a Liget Budapest Projekt során, és az ehhez szükséges adatokkal, felmérésekkel a Városliget Zrt rendelkezik. A Városliget Zrt. a park zöldfelületeinek részleges megújítását már 2014 tavaszán megkezdte, és az azt megelőző évekhez képest évente több mint egyharmadával többet költ a park megfelelő állapotának megőrzésére és karbantartására.

A Városliget Zrt. rövidesen pályázatot ír ki a park tájépítészeti megújítására, amely magában foglalja a Liget zöldterületi rendbetételét, bővítését és a rekreációs funkciók (például sportpályák, játszóterek, futókör) kialakítását, fejlesztését is. A pályázati kiírás a szakmai szempontú igények mellett a parkmegújításra fókuszáló lakossági és civil egyeztetések eredményeit is figyelembe veszi. A Városliget átfogó megújítása a tájépítészeti pályázat nyertes terve alapján történik majd. A parkhasználók 2018-ban vehetik birtokba a minden területén megújuló Városligetet.

A Liget Budapest Projekt megvalósítása során 2018-ra a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd.  A Városligetnek a város életében betöltött több mint kétszáz éves, a kultúrát, a szórakoztatást és a zöldterületi kikapcsolódást egyaránt szolgáló hagyományos szerepét a Liget Budapest Projekt messzemenően megőrzi, illetve megújítja, és ennek eredményeként a jelenleg rossz állapotú park helyett a megújuló Városliget és környéke felértékelődik, és 2018-ban egy egyedülálló kulturális szabadidőparkot látogathatunk majd.

Mindezen információkról a Városliget Zrt. vezetése tájékoztatta Karácsony Gergelyt,

* * *

Tisztelt Polgármester Úr! 

Örömmel olvastam a ma reggeli sajtószemlében, hogy Önök megfogadván Baán László miniszteri biztos úrnak a zuglói képviselőtestület április 23-i ülésén tett javaslatát - miszerint segítené a tárgyilagos döntéshozatalt és az érdemi, szakmai párbeszédet, ha a testület a Városliget zöldfelületével kapcsolatos ügyekben valós adatokra alapozná a döntéseit - és a jövőben konkrét felmérésék alapján kívánják megítélni a Városliget zöldfelületi mutatóit. 

Önök a sajtó útján közölték, hogy a fentebbi célok érdekében a zuglói önkormányzat el kívánja készíttetni a Városliget teljes fakataszterét. Polgármester Úr sajtóbeli felvetése őszinte bizakodással tölt el az iránt, hogy ezt követően szándékukban áll - a politikai kommunikáció terén túl - a tárgyilagos, szakmai párbeszédben is részt venni, sőt a politikai kommunikációt ez utóbbira alapozni.

Ugyanakkor igazán sajnálom, hogy Polgármester Úr már említett sajtónyilatkozata előtt nem kérdezte meg sem a Városliget Zrt.-t, sem Baán László miniszteri biztos urat arról, hogy a Városliget faállományával kapcsolatos felmérések rendelkezésünkre állnak-e, mert ez esetben nagyon szívesen megosztottuk volna Önnel is a birtokunkban lévő adatokat épp úgy, mint az alábbi információkat:  

1.      a 2014 tavaszán kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészült az összes érintett építési hely pontos és teljes körű fakatasztere. (A fakataszter a fák részletes felmérése, amely tartalmazza a fa kódját, elnevezését, fizikai paramétereit, a fa pontos állapotának felvételét, esetlegesen szükséges kezelési javaslatokat, a fa dendrológiai értékét és egyéb szempontokat is).  Ezt Önök is és bárki más is, aki foglalkozni kíván a kérdéssel, megtalálhatja a pályázati kiírásban.

2.      2014-ben a Városliget Zrt. elkészítette a Városliget teljes geodéziai felmérését. Az elkészült geodéziai felmérés tartalmazza az összes fellelhető fa (több mint 6000 egyed) pontos helyét és törzsátmérőjét. (Polgármester Úr eddig nem tartott igényt semmi ilyen típusú adatra, különben már szívesen átadtuk volna Önnek, ahogy ezt már korábban megtettük az azt igénylő Főpolgármesteri Hivatal számára.)

3.      Tény, hogy az elmúlt években, évtizedekben egyetlen tulajdonosnak, így Zugló Önkormányzatának sem hiányzott a Városliget fakatasztere, így annak elkészítésére nem adott megrendelést.  A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget Zrt. megrendelte a Városliget teljes és részletes fakataszterét, amely 2015 áprilisában el is készült.

Természetesen örömmel vesszük, ha Ön úgy dönt, hogy mindezzel együtt Önkormányzati forrásokat is el szeretne költeni egy fakataszter elkészítésére, hiszen meggyőződésünk, hogy minden, a Városligetre elköltött közpénz hosszútávon megtérül.

Mindezzel együtt - ahogy azt már fél éve, az Ön beiktatása után tartott, a Liget Köztársaság Szövetség által szervezett beszélgetésen Önnek már jeleztem - a Városliget Zrt. kész átadni minden, a Liget fejlesztésével összefüggésben elkészített anyagot. Ennek szellemében, noha ez irányú érdeklődését most csak a sajtóból ismertük meg, örömmel rendelkezésükre bocsájtjuk a fentebbi pontokban említett anyagokat, hogy elősegíthessük a Városliget érdekében végzett felelősségteljes munkájukat.

Ha a továbbiakban is segítségükre lehetünk a Városliget minél pontosabb megismerésében, megújításában és fejlesztésében, készséggel állunk rendelkezésükre.

Budapest, 2015. május 11.

Tisztelettel: Mozsár István vezérigazgató, Városliget Zrt. 

ligetbudapest.org
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó