Páncélmellény a mentelmi jog
Előre borítékolhatóan nem ígért meglepetést Hende Csaba és Vadai Ágnes mentelmi ügyének tárgyalása. A vádirat szerint mindketten a szabadszájúság bűnébe estek, rágalmazás vétségét követték el. Pikantérája, hogy a Honvédelmi minisztert Vadai Ágnes jelentette fel. Erről is döntött a Tisztelt Ház. .
2015. május 13. 10:49

Vadai Ágnes

A Pesti Központi Kerületi Bíróság indítványozta dr. Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Bozó Zoltán feljelentése alapján.

A feljelentés szerint: 2014. október 8. napján az Országos Sajtószolgálat internetes portálján a Demokratikus Koalíció közleményként cikk jelent meg „Közös Jövőnk? - Számlagyáros a leendő Csongrád Megyei Közgyűlésben?" címmel.. A cikk teljes terjedelemben megjelent a Demokratikus Koalíció honlapján is dr. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő nevével fémjelezve.

A feljelentő,Bozó Zoltán előadta:

- A sajtótermékekben Vadai Ágnes az alábbi becsületem csorbítására alkalmas állításokat teszi: „Az ügyészség álláspontja szerint Metalcom Zrt. nevében részben valótlan tartalmú számlák kerültek kiállításra, ezeket felhasználták, a kifizetések több százmillió forint értékben megtörténtek a Metalcom Zrt. részére. Annak a Metalcom Zrt.-nek, melynek ebben az időszakban résztulajdonosa Bozó Zoltán volt, aki most a kormánypárt szentesi polgármesterjelöltje, aki biztos befutó helyet kapott a megyei listán. Az ügyészség annak ellenére, hogy rögzítette a részben valótlan számlák felhasználását, mégsem emelt vádat sem a cég vezető tisztségviselőivel szemben, mint ahogyan két település Fideszes kötődésű polgármestere ellen sem.”

- Visszautasítom az engem ért vádakat és támadásokat és hangsúlyozom, hogy sem nekem, sem pedig a cégemnek semmi köze nincsen a cikkben említett valótlan tartalmú számlákhoz és az azzal kapcsolatos büntetőeljáráshoz. Mélyen megalázónak és becsületcsorbítónak tartom a cikk címét is, és visszautasítom azt a rágalmat, hogy én „számlagyáron” lennék, hiszen a cikk címe - annak tartalmát tekintve - egyértelműen az én személyemmel azonosítható.

+

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást. A magánvádas ügyekben követett gyakorlata a képviselők zavartalan munkavégzésének biztosítása. A bizottság többségi szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

+

Az Országgyűlés megfogadta a tanácsot: 19 igen szavazattal, 127 nem ellenében, 1 tartózkodás kíséretében Vadai Ágnes képviselő asszony mentelmi jogát megőrizte.Felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség.

Hende Csaba

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság indítványozta Hende Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, dr. Vadai Ágnes feljelentése alapján.

A feljelentés szerint: Kunszálláson 2014. március 16. napján Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének a kampányán Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Ebben egyebek mellett ismertette, hogy a korábban a Honvédelmi Minisztériumban államtitkárként dolgozó dr. Vadai Ágnes saját honlapjának a kezelésére két gazdasági társasággal is szerződést kötött, annak ellenére, hogy e feladat ellátása a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főosztályának a kötelessége lett volna, illetve a saját honlap kezelését dr. Vadai Ágnesnek a saját jövedelméből kellett volna fizetnie. Beszédében elmondta az is, hogy az ügyészség vádat emelt Vadai Ágnes ellen.

A feljelentő dr. Vadai Ágnes  sérelmesnek tartotta, tartja, hogy Hende Csaba valótlanul állította azt, hogy : „Az ügyészség vádat emelt Vadai Ágnessel szemben.” Előadta továbbá, hogy a fórumon elhangzottakról először a Hír tv számolt be, majd a hírt ezt követően gyakorlatilag a teljes magyar sajtó átvette.

+

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást. Magánvádas ügyekben követett gyakorlata a képviselők zavartalan munkavégzésének biztosítása. Többségi szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

+

Az Országgyűlés megfogadta a tanácsot: 25 igen szavazattal, 122 nem ellenében, 2 tartózkodás kíséretében Hende Csaba képviselő úr mentelmi jogát megőrizte. 

Bartha Szabó József
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó