Magyarország újra valódi helyére került
Bár az elmúlt 11 évben voltak viták, számtalan eredményt hozott Magyarország európai uniós tagsága - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a margitszigeti Európa-napon.
2015. május 9. 15:36

A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarország és az EU kapcsolata kiállta az idő próbáját, a válságok csak megerősítették azt. Csepreghy Nándor kifejtette: az Európa-nap alkalmával délelőtt rendezett futóverseny kiváló alkalmat nyújtott megnézni a fővárosban uniós segítséggel megvalósult fejlesztéseket, és országszerte 63 ezer ilyen beruházás van.

A Miniszterelnökség megállapodást kötött az Európai Bizottság magyarországi képviseletével és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájával, hogy a következő években is legyenek olyan rendezvények, mint a szombati Európa-nap, amikor a polgárok nemcsak az ország uniós tagságát jellemző számokkal találkoznak, hanem jó élményekben is lehet részük az uniós tagságból adódóan - közölte a helyettes államtitkár.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: a magyarság és Európa sorsa szorosan összefonódik. 2004 történelmi jelentőségű fordulópont volt mind az ország, mind az unió életében, Európa megerősödött, Magyarország pedig újra valódi helyére került - emlékeztetett.

Mint mondta, Magyarország az EU egyik legnagyobb nettó haszonélvezője, 2004 óta több mint 8000 milliárd forint érkezett az országba, és hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani a következő hét évben is. 2014 és 2020 között Magyarország mintegy 8000 milliárd forinttal többet fog kapni az Európai Uniótól, mint amennyit oda befizet - magyarázta. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ennek a hét évnek minden egyes napján mintegy 3 milliárd forint európai támogatás érkezhet Magyarországra.

Szűcs Tamás felidézte: 1950. május 9-én Robert Schumann francia külügyminiszter főként azért javasolta az egységes Európa megteremtését, hogy földrészünkön ne lehessen többé háború. Az Európai Unió létrejöttével és máig tartó fejlődésével ez a cél az unió területén belül megvalósult ugyan, de az Európa-nap fő üzenete, a béke és az összefogás fontossága 65 évvel később is ugyanúgy érvényes - vélekedett.

Bocskor Andrea (Fidesz-KDNP), az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy a Schuman-nyilatkozat 65 évvel ezelőtti kihirdetése a 20. század egyik legfontosabb eseménye volt, amely a jelent is meghatározza. A megmaradás és a békés fejlődés záloga az együttműködés és a szolidaritás, és elsősorban erre van szüksége Európának - közölte. Úgy látja, a rendszerváltozás utáni történelem egyik legnagyobb súlyú eseménye volt Magyarország uniós csatlakozása, amikor "Európa megnyílt Magyarország számára, és Magyarország megnyílt Európa számára".

Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Az idei Európa-nap alkalmából Budapesten fesztivált rendeznek a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az ingyenes fesztiválon a családokat közös meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár és koncertek várják. Az információs sátrakban az érdeklődők találkozhatnak európai parlamenti képviselőkkel, tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért.

Délelőtt 11 év - 11 km elnevezéssel futóversenyt is tartottak, amelyen több mint 4 ezer futó állt rajthoz. 

hirado.hu - MTI
  • háttérZay
    Bogár László: Magyarországon a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata már a hatvanas években elkezdte belső hatalmi struktúrájának a felépítését, amit szimbolikusan az is jelez, hogy az 1966 és 1968 között elindított, a gazdasági mechanizmus reformja nevű akciósorozatuk két meghatározó személyisége az a Nyers Rezső és Tardos Márton volt.
  • A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény
    Az örök városban üdvrivalgással fogadták a hazafias pártok képviselői az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette az LMBTQ-jogok bővítését.
  • Birodalmi téboly: az EU büntetést rótt ki Lengyelországra
    Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.
MTI Hírfelhasználó