Pályázott egyáltalán az Altus?
Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint az Altust vezető Dobrev Klárának már rég a nyilvánosság elé kellett volna tennie a cége uniós megbízásával kapcsolatos „lapokat”. Akkor mindenki megnyugodhatna, hogy legalább a munkát megelőző pályáztatás nyilvános volt.
2015. május 7. 11:46

Nyomát nem látja annak, hogy a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökhöz köthető Altus Zrt. az európai uniós munkáját nyílt pályázaton nyerhette el – mondta a 180 percben Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő.

A fideszes politikus szerint a 2014 októbere óta élő megbízás pályázatának 2013-ban kellene megjelennie a nyilvántartásokban, de ezeket az adatokat, mint mondta, nem találja. „Szeretném látni a dokumentumokat” – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, aki úgy véli, az Altus korrupcióval terhelt cég, a szabad rablás szimbóluma.

A képviselő  elmondta, jó ideje már, hogy a megbízás kapcsán írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, az azonban még nem válaszolt neki. Az EP-ben szóban tett fel kérdést a múlt héten, de arra sem jött semmi reakció. Ezek után, mint mondta, aggódik. „Hogy lehet az, hogy az Európai Bizottság, amely átláthatóan kellene hogy tevékenykedjen, egyáltalán nem válaszol?” – vetette fel.

A fideszes politikus, aki az EP alelnöke, azt mondta, szerdán újra, hivatalosan megkérdezte az EB-t az ügyről – erre két hét múlva választ kell kapnia –, és kikérte az összes dokumentációt. Mint mondta, kifejezetten nyilvános adatokra kíváncsi, miközben az EB honlapján nem leli fel a 2013-as állítólagos pályázati kiírást. Ha megkapta a választ, időpontot kér az illetékes biztostól és az EB illetékes főigazgatóságától.

Hozzátette: a DK-elnök Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus megbízása a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak értékelésére szól, ami nagyon fontos munka, tanulmányok készítését foglalja magában. Így elvárható, hogy ezek semleges, valóban szakmai anyagok legyenek, amelyekből az Európai Bizottság következtetéseket tud levonni a jövőre nézve.

A munkáért, amit 2016 végéig kell elvégezni, 5 millió eurót, azaz 1,5 milliárd forintot fizet az unió az Altus vezette nemzetközi konzorciumnak. Pelczné Gáll Ildikó szerint olyan cég kap 5 millió eurós megbízást, amely nyilvánvalóan egy aktív ellenzéki politikusé.

Annak kapcsán, hogy egy sajtócikk szerint az Európai Bizottság számára nincs és nem is volt Altus-ügy, Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, nem érti ezt a viszonyulást, hiszen nem semleges, hanem pártpolitikailag elfogult cégről van szó. Eközben az etikai szabályzat egyértelműen kinyilvánítja, hogy ilyen munka esetén a megbízottnak pártsemlegesnek kell lennie – tette hozzá, tehát súlyos összeférhetetlenség forog fenn.

A fideszes képviselő szerint Gyurcsány Ferenc feleségének, az Altust vezető Dobrev Klárának is az lenne az érdeke, hogy a nyilvánosság elé tegye a pályázattal kapcsolatos „lapokat”. Ezt már rég meg ellett volna tennie, akkor mindenki megnyugodhatna, hogy legalább a pályáztatás nyilvános volt.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó