Mi tegyen most a csalódott autóhiteles?
Hiába haladja meg a jelenlegi tartozás az autó aktuális értékét, sem felgyújtani, sem beparkolni a finanszírozó udvarába nem érdemes, és az is biztos, hogy nem éri meg az elszámoló levelek kézhezvétele után leállni a fizetéssel, mert ha jön a forintosítás, jöhet egy olyan hullám is, amelyben a jól fizető adósoknak kedvezőbb lehetőséget kínálnak a bankok.
2015. május 7. 11:05

Siettetné a Magyar Nemzeti Bank a devizás autóhitelek forintosítását. A jegybank szerint, ha ebben a szegmensben megmaradnak a devizás konstrukciók, az ismét megbillentheti a háztartások fizetési egyensúlyát, vagyis akár az ország növekedési lehetőségeit is visszafoghatják. Az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy az adósok a jelenlegi helyzetben már nem járhatnak olyan jól, mint a lakáshiteleknél.

Az autóhitelek szerződéses struktúrája jelentősen eltérhet a lakáshitelekétől – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzője az M1 Ma délelőtt című műsorában. Nagyon sok autófinanszírozó cég alkalmazott ugyanis olyan technikát, amelyben az árfolyamgyengülés nem épül be azonnal a törlesztőrészletbe, hanem elnyúlik a hatása. Első lépésben például futamidő-hosszabbítást hoz, hogy ne emelkedjék a törlesztőrészlet, ha pedig a hosszabbítás elért egy bizonyos szintet, fokozatosan emelkedik a fizetendő összeg, ami – akár állandó árfolyam mellett is – egy lépcsőzetes emelkedést hozhat a havi törlesztőkben – magyarázta Sándorfi Balázs.

Az a több mint 300 ezer, élő autóhitel-szerződéssel rendelkező érintett, akinek ilyen kontraktusa van, mostanában szembesülhetett ezzel, de – emlékeztetett az elemző – ők a múltban nem viselték az árfolyam-gyengülés teljes hatását, náluk ez csak tompítottan jelentkezett. Nem járnak azonban jobban, mint a lakáshitelesek, ha most minden változatlan marad, hiszen, bár korábban kevesebbet fizettek az árfolyamgyengülés hatásaként, de a jövőben többet fognak, ráadásul a lakáshiteleket 256 forintos frankon forintosították, most meg 290-nél jár a svájci pénznem árfolyama, nagy kérdés tehát, milyen árfolyamon húzzák meg majd náluk a határt.

A kétségbeesett autósoknak az elemző azt tanácsolta, hiába haladja meg a jelenlegi tartozás az autó aktuális értékét, sem felgyújtani, sem beparkolni a finanszírozó udvarába nem érdemes, a magyar szabályozás szerint ugyanis nemcsak az autó képviseli a biztosítékot, de – ha marad még fedezet – például az autós jövőbeni bére is. A bankok egyébként eddig is kínáltak olyan konstrukciókat, amelyben a devizában nyújtott hitelt át lehet váltani forinthitelre, de az adós mindig abban a hiszemben van, hogy nagyon rossz az árfolyam, ha most vált, örökre bebetonozza a veszteséget, ráadásul a svájci nemzeti bank idén januárban el is engedte a svájci pénzt, így még rosszabbul érezhetik magukat.

Ha lesz kedvezőbb árfolyam a piacinál, nagy kérdés, ki finanszírozza majd a különbözetet, lesz-e állami szereplő, például az MNB, amely segít. A forintosítás terheit a bankok, finanszírozó cégek biztosan nem vállalják majd magukra, esetleg valamilyen tehermegosztás jöhet szóba, ha lezajlott a lakáshitelek forintosítása. Az biztos, hogy semmiképp nem éri meg az elszámoló levelek kézhezvétele után leállni a fizetéssel, azaz nem fizetővé válni, mert ha jön az autóhitelek forintosítása, jöhet egy olyan hullám is, amelyben a jól fizető adósoknak kedvezőbb lehetőséget kínálnak a bankok, érdemes tehát megvárni a forintosítást, és normálisan fizetni tovább a törlesztőrészleteket.

hirado.hu - M1
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó