Nekünk is tenni kell a földért
A klímaváltozással kapcsolatos tárgyalások sovány eredményeket hoztak az elmúlt években - mondta Áder János köztársasági elnök a Blikk csütörtöki számában megjelent interjúban, ezzel is indokolva, miért csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök aláírásgyűjtési akciójához.
2015. május 7. 09:24

Az amerikai politikus egymilliárd szignót szeretne összegyűjteni, s ezzel elérni, hogy a világ vezetői az év végi párizsi klímacsúcson az eddiginél hatékonyabb megállapodást kössenek a globális felmelegedés és a klímaváltozás káros hatásai ellen. Az államfő a magyarokat nyerné meg az akciónak, s honlapot indított elobolygonk.hu címmel, ahol bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Áder János szerint ezzel az egymilliárd aláírással jó értelembe véve nyomást lehetne gyakorolni a döntéshozókra, hogy komolyabb lépésekre szánják el magukat.

A köztársasági elnök kifejezte egyetértését Barack Obama amerikai elnökkel, aki azt mondta: "mi vagyunk az első generáció, amelyik már érzi az éghajlatváltozás káros hatásait, s az utolsó, amelyik tehet ellene".

Áder János szerint Párizsban az esőerdők irtásának tilalmáról, a felmelegedést leginkább elősegítő szén-dioxid kibocsátásának mérsékléséről, illetve az új, környezetszennyezést kiváltó technológiák bevezetéséről kellene megállapodni.

Hangsúlyozta, hogy a magyarokat is súlyosan érinti a probléma, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjáráshoz vezet. A két évvel ezelőtti dunai árhullám kapcsán utalt arra, hogy "a II. világháborúig a 8 méteres szintet soha nem haladta meg az ár Budapesten, viszont az elmúlt tíz évben már négyszer volt 8 méter fölött a vízszint, két éve pedig 6 centiméter hiányzott a 9 méterhez. Ha nem cselekszünk, a klímaváltozás okozta helyzet csak súlyosbodni fog, az árvízzel járó károk pedig ugrásszerűen nőni fognak" - tete hozzá.

Áder János szerint mindenkin sok múlik. A Tiszával kapcsolatban saját példát említett. "A családunk és baráti körünk vízitúrázó társaság. Néhány éve voltunk a Felső-Tiszán és azt tapasztaltuk, hogy elképesztő mennyiségű szemét van ezen a környéken, rengeteg műanyag palack úszik a vízen. (...) ez már személyes felelősség: az, hogy a műanyag palackot szelektív hulladékgyűjtőbe tesszük vagy eldobjuk" - fogalmazott.

A köztársasági elnök a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében szintén személyes példát hozott. "Három-négy éve napkollektort szereltünk fel a házunk tetejére. Ez egy hattagú család számára megfelelő mennyiségű meleg vizet termel a mosakodáshoz és a mosogatáshoz. Vagyis a gázkazánt márciustól októberig leállíthattuk, nem szennyezzük a környezetet" - mondta.

Az államfő örömtelinek nevezte, hogy ma már egyre több ház tetején lehet napkollektort látni, és egyre több háztartás alkalmaz környezetkímélő megoldásokat. Arra is érdemes figyelni, hogy erre a célra uniós támogatást is lehet kérni: ez az 50 százalékos hozzájárulás pedig a beruházás megtérülését 7-8, maximum 10 évre csökkenti - jegyezte meg.

A Blikk felvetésére, miszerint a megújuló energiák térnyerését aligha segíti a magyar szabályozás, a napelemeket például különadóval, termékdíjjal sújtották, Áder János úgy reagált: "ez valóban ellentmondásos és logikátlan, amiről ki is adtam korábban egy közleményt. Ezen felül azt ígérhetem, hogy a jövőben is rágni fogom a döntéshozók fülét, hogy jobb belátásra bírjam őket".

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó