Nekünk is tenni kell a földért
A klímaváltozással kapcsolatos tárgyalások sovány eredményeket hoztak az elmúlt években - mondta Áder János köztársasági elnök a Blikk csütörtöki számában megjelent interjúban, ezzel is indokolva, miért csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök aláírásgyűjtési akciójához.
2015. május 7. 09:24

Az amerikai politikus egymilliárd szignót szeretne összegyűjteni, s ezzel elérni, hogy a világ vezetői az év végi párizsi klímacsúcson az eddiginél hatékonyabb megállapodást kössenek a globális felmelegedés és a klímaváltozás káros hatásai ellen. Az államfő a magyarokat nyerné meg az akciónak, s honlapot indított elobolygonk.hu címmel, ahol bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Áder János szerint ezzel az egymilliárd aláírással jó értelembe véve nyomást lehetne gyakorolni a döntéshozókra, hogy komolyabb lépésekre szánják el magukat.

A köztársasági elnök kifejezte egyetértését Barack Obama amerikai elnökkel, aki azt mondta: "mi vagyunk az első generáció, amelyik már érzi az éghajlatváltozás káros hatásait, s az utolsó, amelyik tehet ellene".

Áder János szerint Párizsban az esőerdők irtásának tilalmáról, a felmelegedést leginkább elősegítő szén-dioxid kibocsátásának mérsékléséről, illetve az új, környezetszennyezést kiváltó technológiák bevezetéséről kellene megállapodni.

Hangsúlyozta, hogy a magyarokat is súlyosan érinti a probléma, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjáráshoz vezet. A két évvel ezelőtti dunai árhullám kapcsán utalt arra, hogy "a II. világháborúig a 8 méteres szintet soha nem haladta meg az ár Budapesten, viszont az elmúlt tíz évben már négyszer volt 8 méter fölött a vízszint, két éve pedig 6 centiméter hiányzott a 9 méterhez. Ha nem cselekszünk, a klímaváltozás okozta helyzet csak súlyosbodni fog, az árvízzel járó károk pedig ugrásszerűen nőni fognak" - tete hozzá.

Áder János szerint mindenkin sok múlik. A Tiszával kapcsolatban saját példát említett. "A családunk és baráti körünk vízitúrázó társaság. Néhány éve voltunk a Felső-Tiszán és azt tapasztaltuk, hogy elképesztő mennyiségű szemét van ezen a környéken, rengeteg műanyag palack úszik a vízen. (...) ez már személyes felelősség: az, hogy a műanyag palackot szelektív hulladékgyűjtőbe tesszük vagy eldobjuk" - fogalmazott.

A köztársasági elnök a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében szintén személyes példát hozott. "Három-négy éve napkollektort szereltünk fel a házunk tetejére. Ez egy hattagú család számára megfelelő mennyiségű meleg vizet termel a mosakodáshoz és a mosogatáshoz. Vagyis a gázkazánt márciustól októberig leállíthattuk, nem szennyezzük a környezetet" - mondta.

Az államfő örömtelinek nevezte, hogy ma már egyre több ház tetején lehet napkollektort látni, és egyre több háztartás alkalmaz környezetkímélő megoldásokat. Arra is érdemes figyelni, hogy erre a célra uniós támogatást is lehet kérni: ez az 50 százalékos hozzájárulás pedig a beruházás megtérülését 7-8, maximum 10 évre csökkenti - jegyezte meg.

A Blikk felvetésére, miszerint a megújuló energiák térnyerését aligha segíti a magyar szabályozás, a napelemeket például különadóval, termékdíjjal sújtották, Áder János úgy reagált: "ez valóban ellentmondásos és logikátlan, amiről ki is adtam korábban egy közleményt. Ezen felül azt ígérhetem, hogy a jövőben is rágni fogom a döntéshozók fülét, hogy jobb belátásra bírjam őket".

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó