A nemzetiségek megmaradása nagyban függ egyházi kapcsolataiktól
A Magyarországon élő nemzetiségek és a hazai egyházak történelmi viszonya című konferencián beszélt erről az Emmi államtitkára.
2015. május 6. 16:06

Soltész Miklós szerdán Budapesten a Magyarországon élő nemzetiségek és a hazai egyházak történelmi viszonyáról rendezett konferencián azt mondta: a magyarországi tizenhárom nemzetiség megmaradása - mint más nemzetiségeké bárhol a világon - "nagyon nagy mértékben függ attól, hogy van-e hitük", kapcsolódnak-e egyházakhoz és milyen kapcsolatot ápolnak velük.

Soltész Miklós hangoztatta: az egyházak által végzett "áldozatos tevékenység nagymértékben hozzájárul a nemzetiségek megmaradásához".

Kiemelte, a katolikus egyház jelenléte a német, a szlovák, a horvát, a lengyel és szlovén nemzetiség esetében nagyon fontos, legyen szó akár a hitéletről, akár iskolák vagy óvodák fenntartásáról. A görög katolikus egyház a ruszin és a román, míg az evangélikus a német és a szlovák nemzetiséget erősíti. Az ortodox egyházak jelen vannak a szerb, a bolgár, a görög és a román nemzetiség életében - mondta Soltész Miklós.

Közölte, hatvanhat olyan egyházi fenntartású köznevelési intézmény van Magyarországon, amely nemzetiséggel foglalkozik.

A roma közösségről szólva arról beszélt, hogy az egyházak karitatív tevékenysége a cigányságot a mindennapi életében támogatja. Továbbá segíti azt a közösségi gondolkodást, hogy "nemcsak halat kell adni, hanem hálót is, és halászni kell megtanítani a rászorulókat", akik valamilyen oknál fogva nem tudnak kitörni élethelyzetükből.

Soltész Miklós elmondta: az elmúlt évtizedek magyarországi egyházi és nemzetiségi politikája azt erősítette, hogy több területen valósuljanak meg a nyelv és a nemzetiség megmaradásáért tett törekvések.

Az állam kötelessége és feladata, hogy mind a nemzetiségeket, mind az egyházi fenntartású nemzetiségi intézményeket támogassa. Az elmúlt évek finanszírozási emelkedése azt mutatja, hogy nagy hangsúlyt helyez a terület segítésére az állam - tette hozzá.

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes arról beszélt, hogy az egyházak erős társadalmi bázisa és közismert identitásképző jellege jelentőssé teszi szerepüket az identitás megőrzésében, valamint a sérülékeny társadalmi csoportok segítésében és a velük kapcsolatos attitűdök formálásában. Az egyházak szerepe a modern társadalmakban is megkerülhetetlen - állapította meg.

Szalayné Sándor Erzsébet kiemelte: a vallási csoportok tartós kultúrateremtő és kultúramegőrző képessége, valamint közösségszociológiai hatása egyedülálló.

Elmondta, a témában készült vizsgálattal és a konferenciával katalizátorszerepet akarnak vállalni, és a cél egyértelmű: láthatóvá tenni a Magyarországon elismert tizenhárom nemzetiség identitásának, a magyar társadalomban való jelenlétének a megőrzésében és erősítésében is érvényesülő egyházi szerepvállalást.

Beer Miklós, a váci katolikus egyházmegye püspöke előadásában kifejtette: a cigányok felkarolását három axióma, kétségbevonhatatlan igazság alapján kell megkezdeni. Az első a születés adottsága, az, hogy senki sem választhatja meg, hol, mikor és milyen körülmények közé szülessen. A második, hogy a cigányok, akik az elmúlt huszonöt évben különösen hátrányos helyzetbe kerültek, a saját erejükből nem fognak tudni felemelkedni, tehát segíteni kell nekik. A harmadik axióma pedig a hívő emberek számára az Isten előtti felelősség, hiszen maga Isten kéri rajtuk számon, hogy "mit tettek testvéreikért" - mondta

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó