Ezeknek a devizahiteleseknek nem csökken jelentősen a tőketartozása
Az árfolyamkockázatot az árfolyamrögzítésig az adós viselte, ezért lehetnek olyan devizahitelesek, akiknek nem csökkent jelentősen a tőketartozásuk.
2015. május 6. 08:57

A devizahitelek árfolyamkockázata és a banki elszámolás két különböző dolog, ezért lehetnek olyan adósok, akinek a banki elszámoló levél alapján nem csökkent érdemben a tartozásuk - mondta a 180 percben a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Binder István kiemelte: a bankoknak a törvény értelmében csak a tisztességtelen kamatemeléseket, illetve az árfolyamrésből keletkező tisztességtelen elvonásokat kell visszafizetniük.

Az árfolyamkockázatra a Kúria hozott egy „nagyon kemény és fontos” döntést, melynek értelmében az árfolyamkockázat áthárítása kapcsán nem lehet törvénymódosításokkal vagy elszámolással élni - idézte fel.

Binder István ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók évente egyszer megkapják a banki értesítőt a tőketartozásról. A felügyeleti szóvivő emlékeztetett: három részből áll az az elszámoló levél, amelyet most kézhez kapnak az ügyfelek.

Az első rész megmutatja, mennyi volt a tisztességtelenül levont összeg, és hogy az alapján mennyivel csökken a tőketartozás. A másodikból, a szerződésmódosításból és forintosításból kiderül, mennyi lesz a tisztességes új forintkamat és törlesztőrészlet. A harmadik rész pedig azt tartalmazza, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak az ügyfeleknek - sorolta.

Ha vitatjuk az elszámolást, akkor először a bankot kell felkeresni. A pénzintézet 60 napon belül köteles válaszolni. Ha azt nem fogadja el az ügyfél, akkor a jegybank pénzügyi békéltető testületéhez lehet fordulni.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó