Kajakosbotrány: a rendőrség is vizsgálódhat
Komoly következményei lehetnek a drogteszten megbukott ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence kokainos botrányának.
2015. május 4. 14:37

Csipes és Dombvári állítólag nem a dunavarsányi edzőtáborban, hanem a hét végén, bulizás közben juttatta szervezetébe a szert – írja a Blikk. Felvetik azt is, hogy nagy valószínűséggel a két sportolóra rendőrségi vizsgálat is vár még, de ha részt vesznek az elterelésen – a kábítószer-használatot gyógyító kezelő ellátás, egyfajta beszélgetés –, akkor akár ennyivel meg is úszhatják az esetet.

A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, így aligha szerepelhetnek az év két legfontosabb megméretésén, az Európai Játékokon, illetve az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Sőt, valószínűleg pár hónapra a kedden elnökségi ülést tartó Magyar Olimpiai Bizottság megvonja majd tőlük az állami ösztöndíjat is, ami milliós veszteséget jelenthet nekik. A kajakosok klubja, a Honvéd is vizsgálódik az ügyben, ám a szövetségnek és a Honvédnek sem érdeke, hogy a sikeres sportolókat hosszabb időre eltiltsa a versenyzéstől – írja a lap.

Nem doppingvétség

„Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. „Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát” – tette hozzá.

Nem akartak nagy balhét?

Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban” – fogalmazott korábban az Origónak az ügyben Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.
 
A sportvezető azóta már újra megszólalt az ügyben. „Szombat este értesültem arról, hogy kokaint találtak a sportolók szervezetében, ez más megvilágításba helyezi az ügyet, hétfőn tárgyalunk a szövetségben a következményekről” – közölte vasárnap a Blikk-kel az elnök. Ugyanakkor a lap hozzáteszi, hogy a doppingvizsgálatot elvégző Magyar Antidoppingcsoport ügyvezető igazgatója, dr. Tiszeker Ágnes vasárnap azt állította, ők az ügy kirobbanásakor azonnal tájékoztatták a kajakosok vezérkarát a részletekről.
Blikk, Origo, MNO, gondola
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó