MTA Lendület: ezek a nyertesek
Kihirdette a Lendület pályázat idei győzteseit Lovász László, az MTA elnöke. A kiválósági program keretében 12 új kutatócsoport alakulhat egy-egy fiatal kutató vezetésével.
2015. április 29. 16:03

A 2009-ben alapított Lendület program célja a magyar kutatók elvándorlásának visszaszorítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítése, valamint az akadémiai kutatóintézetek hálózatának és az egyetemek versenyképességének növelése.

Lovász László az MTA székházában megrendezett szerdai ünnepélyes eredményhirdetésen hangsúlyozta: a Lendület program kivételes sikerességét nem csupán a támogatásban részesült kutatások minősége bizonyítja, hanem a különböző kutatócsoportokban dolgozó fiatal és tehetséges kutatók magas száma is. "Fontosnak tartom, hogy a tudományos kutatók fiatalabb nemzedéke érezze, az akadémia számít a munkájukra" - tette hozzá.

A Lendület programra idén két kategóriában - az önálló kutatói pályájukat kezdő 38 év alatti tudósoknak szóló Lendület I., és a már önálló kutatói pályát folytató 35 és 45 év közötti tartósan sikeres kutatók számára indított Lendület II. - összesen 96 pályázat érkezett, amelyekről két fordulóban döntött az MTA.

A 12 nyertes pályázat közül öt a matematika és a természettudományok, négy az élettudományok, három pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területét érinti. A támogatásban részesülő kutatók közül négyen - Hangya Balázs agykutató, Pásztor Gabriella fizikus, Szilágyi Róbert Károly vegyész és Tory Kálmán gyermekorvos - külföldről térnek haza.

"Három évvel ezelőtt még Párizsba kellett költöznöm a kutatásom miatt, most azonban itthon is folytathatom a munkámat. Mindez nagy felelősség" - mondta el Tory Kálmán, aki az úgy nevezett monogénes gyermekkori betegségek kialakulásának okait vizsgálja.

Pásztor Gabriella eddig a svájci CERN kutatóintézetben dolgozott a kanadai Carleton University megbízásából. Mint elmondta, régi álma válik valóra azzal, hogy most az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezeti keretében kapcsolódhat be a nagy hadronütköztető (LHC) adatainak vizsgálatába, és folytathatja az elemi részecskék és a kvarkanyag titkainak kutatását.

Simon Ferenc 2010-ben egy nagy összegű uniós támogatásnak köszönhetően alapíthatott saját kutatócsoportot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A korábban hét évet külföldön élt fizikus a támogatásról szóló oklevél átvételekor elmondta, a Lendület program számukra megteremti a lehetőségét annak, hogy a technológiai fejlődés fizikai alapjainak megteremtését célzó, már megkezdett kutatásaikat Magyarországon tudják tovább folytatni.

Saját kutatócsoportot állíthat fel Weisz Boglárka történész is, aki munkatársaival átfogó képet szeretne adni a középkori Magyar Királyságnak a korabeli Európa gazdasági vérkeringésében betöltött szerepéről. Mint az eseményen elmondta, bizonyítani szeretnék, hogy a Magyar Királyság nem csupán része volt az európai gazdasági folyamatoknak, hanem az egyik mozgatórugója is.

Szintén támogatást nyert a Lendület program idei pályázatán a rákkutatással foglalkozó Mátés Lajos biológus, a jelenleginél megbízhatóbb pénzügyi rendszerek létrehozásának lehetőségeit kutató Rásonyi Miklós matematikus, a kiberfizikiai kérdéseket vizsgáló Varró Dániel mérnök-informatikus, a latin nyelv dialektológiáját kutató Adamik Béla, a Kárpát-medence bronzkori történetének jobb megismerését célul kitűző Kiss Viktória régész, és a kromoszómák térbeli szerkezetének kialakulását kutató Székvölgyi Lóránt biológus is.

Az idei nyertesekkel együtt a Lendület program keretében működő kutatócsoportok száma összesen 109-re nőtt. Az MTA a 12 új kutatócsoport felállását 2015-ben összesen 400 millió forinttal támogatja. 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó