5+1 tipp érettségizőknek a nagy hajrára
Hogyan készüljünk az írásbelik előtti utolsó héten?
Hamarosan megkezdődik a 2015-ös érettségi időszak, amely óriási mérföldkő az érettségiző fiatalok életében. Az utolsó tanítási héttel elindult a nagy hajrá a felkészülésben.
2015. április 29. 11:04

Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. vizsgákra történő felkészítésben jártas oktatási igazgatója szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy minél ügyesebben osszuk be a hátralevő időt. Íme, az oktatási szakértő tippjei a vizsgák előtti hétre.

 

 

 

A legfontosabb határidők és vizsgák időpontja a 2015-ös érettségi időszakban

Május 4. 8.00

Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga

Május 5. 8.00

Matematika írásbeli érettségi vizsga

Május 6. 8.00

Történelem írásbeli érettségi vizsga

Június 4-11.

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák

Június 15-26.

Középszintű szóbeli érettségi vizsgák

1.      Készítsünk menetrendet a nagy hajrá időszakára!

Az érettségi előtti hajrában minden perc valódi kincs. Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló időt minél hatékonyabban használjuk ki, készítsünk időbeosztást. Haladjunk következetesen: ne új ismeretek elsajátítására törekedjünk, hanem eddigi tudásunk rendszerezésére. A különböző tantárgyakhoz kapcsolódó, nagyobb témakörök mentén ismételjük át a tananyagot. Ez sokat segíthet abban, hogy kerek egésszé álljon össze az elmúlt évek tudásanyaga, amit így könnyebben hívunk majd elő a megfelelő pillanatokban.

2.      Ismételni nemcsak a tanagyag újraolvasásával lehet!

A történelmi évszámok vagy akár az idegen szavak átismétléséhez nagy segítségünkre lehet, ha memóriakártyákat készítünk. Amíg összeállítjuk őket, addig is sokat tanulhatunk. Ráadásul bárhol elővehetjük: vonaton, buszon vagy akár a szünetben is.

3.      Memorizáljunk színek segítségével!

Az időbeosztás mellett trükkös módszerekkel is növelhetjük teljesítményünket. A színek például pozitív hatással vannak az agy működésére, ugyanis javítják a memorizálási képességeinket. Jegyzeteinkben jelölhetjük különböző élénk színekkel az évszámokat, fogalmakat, képleteket. A módszer lényege, hogy következetesen használjuk a színeket, máskülönben csak egy eredetien színezett papírlapunk lesz, amely nem könnyíti meg a tanulást.

4.      A pihenés semmivel sem helyettesíthető forrása a szellemi frissességnek!

Sokan az utolsó utáni perceket is tanulással töltik, pedig ezzel inkább csak ártanak maguknak. Semmi sem fontosabb annál, minthogy kipihenten és összeszedetten érkezzünk meg az érettségire. Bármennyire is izgulunk, a nagy nap előtt tegyük le a könyvet, és aludjunk legalább nyolc órát. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit még megtehetünk az utolsó percekben.

5.      A csokoládé nem segít!

Tévhit, hogy a csokoládé növelné a szellemi teljesítőképességünket. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, és a tanulás mellé beiktatott mozgás sokkal inkább hasznunkra válik. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, menjünk ki a szabadba, sétáljunk, fussunk, biciklizzünk. Ha mégis szeretnénk valamilyen mentőövet, válasszunk szőlőcukrot csokoládé helyett.

+1 Gondoljunk úgy az érettségire, hogy nem ezen áll vagy bukik minden!

Fontos, hogy reális képünk legyen az érettségi után előttünk álló karrierutakról. Például nemcsak a felsőoktatási intézményekben lehetséges versenyképes tudásra szert tenni. Az országos hálózattal rendelkező Perfekt szakértője szerint különböző OKJ-s képzések reális alternatívát kínálnak a hosszú és költséges egyetemi szakokkal szemben, ráadásul bizonyos képzési területek, például a pénzügyi vagy az informatikai átlagon felüli kereseti és előrelépési lehetőséget biztosítanak.

perfekt.hu
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó