A társadalmi felelősségérzet felkeltését szolgálta Orbán kijelentése
Szimbolikus volt Orbán kijelentése a halálbüntetés kérdésének napirenden tartásáról, és a közvéleménynek szólt, azért, hogy felkeltse a társadalmi felelősségérzetet.
2015. április 28. 22:39

Nagy Dániel az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kedd este úgy vélekedett, a kormány tudatosan koncentrál a közrend megszilárdítására, a többi között a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljével és a rendőrség létszámának emelésével, és ezek a szimbolikus kijelentések azt támasztják alá, hogy erre még jobban kell figyelni, és az egymás közötti párbeszéd által is elő kell segíteni, hogy minél kevesebb ilyen eset forduljon elő, és minél szélesebb körben elítéljék ezeket.
Arra a kérdésre, hogy ez egy üzenet volt-e a kormányfőtől, úgy válaszolt: a miniszterelnök a közvélemény bevonását szeretné a közügyekbe, azt, hogy minél többen alkossanak véleményt.

Nagy Dániel szerint az ilyen esetekre sokszor nagyon hevesen reagálnak az emberek, és ez valamilyen szinten érthető is, de vannak jogi korlátai a halálbüntetés bevezetésének Magyarországon; példaként az európai emberi jogi egyezményt említette.

Az ellenzéki reakciókat felületesnek nevezte Nagy Dániel, és azt mondta: az ellenzékieknek is magukba kellene nézniük, mert "a trafikosok ellen felhergelték a társadalmat", és mostanában elég sok bűncselekmény történik a trafikokban.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbiknak üzent-e a miniszterelnök, az elemző úgy válaszolt: kíváncsi lenne a Jobbik véleményére a párt "pálfordulása" után, mivel korábban hangoztatták ezt a vélekedésüket, de nem biztos, hogy a "cukiságkampányt" követően ez beleillik az imázsukba.

Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett azt mondta, hogy néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - jelentette ki. A Fidesz frakcióvezetője szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért nem hiszi, hogy a büntetés mértékének van visszatartó ereje, a Demokratikus Koalíció és az Együtt - A Korszakváltók Pártja úgy vélte: a kormányfő a Jobbiknak tett gesztust, és azt is hangsúlyozták: Európában sehol sincs halálbüntetés.

MTI
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A kommunizmus dermesztő meséje
  Álom, valóság, rémálom. Három szóval leírható a kommunizmus dermesztő meséje. Emlékeztetni kötelesség.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
MTI Hírfelhasználó