A külhoni magyarokról is beszélnek az EP egyik bizottságában
Több év próbálkozás után sikerült napirendre tűzni az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét.
2015. április 22. 17:46

Erős német segédlettel sikerült napirendre tűzni az Európai Parlamentben (EP) az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét, amelyről szerdán tart meghallgatást az állampolgári jogok bel- és igazságügyi szakbizottsága – mondta a 180 percben Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) EP-képviselője. Például az egyik koordinátor – aki rengeteget segített abban, hogy létrejöjjön a meghallgatás – Monika Hohlmeier német EP-képviselő, a néhai CSU-elnök Franz Jozef Strauss lánya.

Csáky Pál emlékeztetett rá, hogy a 2014-ig tartó ötéves ciklusban az akkori EP-képviselők hiába próbálkoztak napirendre vetetni a kisebbségekről szóló vitát.
Csáky Pál EP-képviselő az őshonos nemzeti kisebbségek ügyének uniós kezeléséről - 180 perc

A politikus elmondta, szeretnék az EP figyelmét ráirányítani, hogy nem csak azok a csoportok – például a homoszexuálisok vagy a bevándorlók – tartoznak a kisebbségi kategóriába, amelyeket Nyugat-Európában főleg a liberális körök próbálnak preferálni. Az EP-képviselő hangsúlyozta, az őshonos nemzeti kisebbségek Európa kulturális hagyományainak, hagyatékának őrzői, és hozzájárulnak a kontinens kulturális sokszínűségéhez. Erről szeretne szerdán beszélni az EP bizottságában – tette hozzá.

Azzzal szintén foglalkoznak a meghallgatáson, hogy az EU próbáljon meg normarendszert alkotni a kérdés kezelésére, és hozzon létre ehhez kapcsolódó intézményeket is – jelentette ki a Kossuth Rádió műsorában Csáky Pál. A politikus szerint persze „nem kell a meleg vizet föltalálniuk”, mert az Európa Tanács – amely nem az EU intézménye – már több olyan dokumentumot megfogalmazott, amelyek alkalmasak a kérdés kezelésére. A politikus példaként említette a keretegyezményt, a regionális vagy kisebbségi nyelvekről, valamint az európai regionalizmusról szóló chartát.

Csáky Pál szerint a probléma az, hogy az Európa Tanács és az unió is elsősorban az EU-n kívüli államokra próbálja alkalmazni a felsorolt dokumentumokban lefektetett elveket.

A politikus megemlítette, hogy a nem EU-tag, de tagságra törekvő Szerbiától az unió kisebbségi normarendszer kidolgozását várja. Mindeközben Romániában a marosvásárhelyi kétnyelvű táblák kihelyezésének akadályozása szembemegy az EP bizottsága elé kerülő, a kisebbségekről szóló elvekkel. Csáky Pál hozzátette, szerinte ez az ügy perelhető az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A képviselő kiemelte, az őshonos nemzeti kisebbségi jogokért felszólalók arra akarják ösztönözni az Európai Néppártot és az EP-t is, hogy tovább foglalkozzanak a kérdéssel, tehát nem szeretnének megállni a szerdai bizottsági meghallgatásnál.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • A kereszténység az igazság keresésének kultúrája
  A kereszténység kultúrája az igazság keresésének és kimondásának kultúrája - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este Budapesten, az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat keretében tartott reformációi gálaesten.
 • Kósa: újabb gazdaságvédelmi program várható
  A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában - jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
  Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.
MTI Hírfelhasználó