Európa akár most vízumkönnyítést nyújthatna Ukrajnának
Ezt jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésén.
2015. április 22. 17:11

A Fidesz politikusa hangsúlyozta, hogy miként Ukrajnának szüksége van Európára - beleértve ebbe nem csupán a 28 tagú Európai Uniót, hanem a 47 tagországot tömörítő Európa Tanácsot is -, úgy Európának szintén szüksége van a sikeres Ukrajnára. Szerinte súlyos veszélyt jelentene, ha Európa "hozzászokna" az Ukrajna elleni orosz agresszióhoz, mert a befagyott konfliktus tudomásul vétele esetén "Ukrajna elveszett". Ezért az ukrán kérdést nem szabad levenni a napirendről, Európának folyamatosan oda kell figyelnie arra, mi történik ebben az országban - hangsúlyozta.

Németh Zsolt kitért arra, hogy az EU tavaly novemberi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozóját idén május derekán a rigai keleti partnerségi csúcs követi majd. Ennek kapcsán tette fel a kérdést, hogyan segíthet Európa Ukrajnán.

"Európa habozik világos európai perspektívát kínálni Ukrajnának, pedig most éppen erre van a legnagyobb szükség" - mondta. Ukrajna úgy döntött, hogy "európai jövőt akar". Németh Zsolt szerint erre Európának nincs joga más választ adni, mint azt, hogy "Isten hozott benneteket, amennyiben képesek vagytok teljesíteni a feltételeket".

A katonai helyzet nagyon bonyolult, és európai megítélés szerint is nagyon ellentmondásos - állapította meg a magyar parlamenti bizottsági elnök. Itt tért ki arra, hogy Európa ugyanakkor - akár most azonnal - megadhatná a vízumkönnyítést, ami nagyon konkrét, gyakorlati lehetőségeket nyitna az ukrán állampolgárok előtt.

Németh Zsolt szólt arról is, hogy az Európa Tanács minden eszközzel igyekszik segíteni az ukrajnai demokratikus decentralizálási folyamatot. Ezzel arra utalt, hogy Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára a múlt héten megállapodott Hennagyij Zubko ukrán miniszterelnök-helyettessel: Ukrajnában regionális irodákat létesítenek a reformok elősegítése érdekében, és az Európa Tanács mind a 25 ilyen támogató irodába vezető szakértőt küld.

A magyar politikus kulcsfontosságúnak nevezte a decentralizálást, tekintettel arra is, hogy ősszel önkormányzati választásokat akarnak tartani Ukrajnában, ami elengedhetetlen az ország demokratikus átalakításának kiteljesítéséhez.

MTI
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó