Sztrájkra készül az ELTE és a Műszaki?
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán (ELTE TÁTK) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyidejűleg hirdettek fórumot hétfő délután hat órára. A téma: a tervezett szakbezárások.
2015. április 20. 17:11

smert, a pénteken megjelent minisztériumi tervezet szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszüntetné többek közt a nemzetközi tanulmányok, a társadalmi tanulmányok, az ipari forma- és terméktervező mérnöki – utóbbiról az érintettek megszólaltatásával részletesen is beszámolt az MNO – , és a műszaki menedzser alapszakokat.

A Hvg.hu arról ír, hogy az ELTE TÁTK hallgatói érdekképviselete összefogott a kar oktatóival, és az esti, Gömb Aulában tartandó fórum előtt  „információs sztrájkot” tartanak, vagyis a tanárok nem a szokásos tananyagot adják le a mai nap folyamán, hanem a kart fenyegető felsőoktatási koncepcióról beszélgetnek a diákokkal. Az értesülést a tiltakozók a Facebookon megerősítették.

A tiltakozók Facebook-oldalán megjelent sajtóközlemény szerint a nemzetközi és társadalmi tanulmányok alapszakjainak megszüntetése rövid távon anyagilag is ellehetetleníti a Társadalomtudományi Kar működését, mely így elveszítené saját bevételeinek több mint 60 százalékát, ez pedig a kar megszűnéséhez vezet. Szerintük ehhez hasonlóan a többi egyetem társadalomtudományi karait is veszélybe sodorhatja a kormány intézkedése.

Ez vár a végzettekre

Javaslatait a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság többek közt a Diplomás Pályakövető Rendszer adataival igyekszik alátámasztani. Noha a társadalmi tanulmányok szakon végzők diplomás munkakörben valóban nem tudnak magas arányban elhelyezkedni (51 százalék), és nem is kapnak túl magas fizetést (átlagosan 171 ezer forintot), a nemzetközi tanulmányokat végzett hallgatók már sokkal jobban állnak. Elhelyezkedési arányuk (69 százalék) és átlagosan megkeresett fizetésük (224 ezer forint) is kiemelkedőnek számít a társadalomtudományi szakok között.

Ami a műszaki képzéseket illeti: bruttó 242 ezres átlagfizetésükkel a műszaki menedzserek nem a legjobban keresők saját képzési területükön, ugyanakkor a műszaki terület megfizetettsége hagyományosan erős. Mintegy háromnegyedük (74,4 százalék) el is tud helyezkedni diplomás állásban. Az ipari termék- és formatervezők 77 százaléka kap diplomás állást, igaz, átlagban kevesebbet, mintegy bruttó 182 ezret keresnek.

Szűkszavú minisztérium

Az Emmit korábban megkérdeztük, hogy miért javasolják megszüntetni az ipari forma- és terméktervező mérnöki alapszakot, de nem válaszoltak érdemben, a benyújtott tervezetben pedig annyit mondanak, hogy néhány műszaki képzés nem ad kellően specifikus tudást.

A Felsőoktatási Kerekasztal április 21-én, a kormány pedig májusban tárgyal a szaktárca javaslatáról.

MNO
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Hamarosan elfogynak a hárombetűs-háromszámos rendszámok
  Újabb betűsorozatot kezdtünk a hazai rendszámok kiadásánál. A rekordgyorsan elfogyott R betűjelű rendszám után már csak négy betűt lehet felhasználni, aztán elfogy minden hárombetűs-háromszámos kombináció. Pár évig még ugyan kitart a jelenlegi rendszer, de hamarosan időszerű lesz a leendő kiválasztása. Több megoldás is felvetődött.
 • Tüntetés lesz a DK-s rasszista szavai miatt
  Demonstrációt szervez holnap délutánra Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé a helyi Fidesz és a Fidelitas, miután a kerület polgármestere, Niedermüller Péter rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat. Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a DK-s politikus felfedte valódi énjét.
 • Vár állott, most kőhalom
  Ez a történet nem a Fideszről szól. Nagyon nem. Ez a történet bizony az Európai Néppártról (EPP) szól: süllyedéséről, bele a nagy liberális semmi kapaszkodást nem engedő mocsarába.
MTI Hírfelhasználó