Sztrájkra készül az ELTE és a Műszaki?
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán (ELTE TÁTK) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyidejűleg hirdettek fórumot hétfő délután hat órára. A téma: a tervezett szakbezárások.
2015. április 20. 17:11

smert, a pénteken megjelent minisztériumi tervezet szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszüntetné többek közt a nemzetközi tanulmányok, a társadalmi tanulmányok, az ipari forma- és terméktervező mérnöki – utóbbiról az érintettek megszólaltatásával részletesen is beszámolt az MNO – , és a műszaki menedzser alapszakokat.

A Hvg.hu arról ír, hogy az ELTE TÁTK hallgatói érdekképviselete összefogott a kar oktatóival, és az esti, Gömb Aulában tartandó fórum előtt  „információs sztrájkot” tartanak, vagyis a tanárok nem a szokásos tananyagot adják le a mai nap folyamán, hanem a kart fenyegető felsőoktatási koncepcióról beszélgetnek a diákokkal. Az értesülést a tiltakozók a Facebookon megerősítették.

A tiltakozók Facebook-oldalán megjelent sajtóközlemény szerint a nemzetközi és társadalmi tanulmányok alapszakjainak megszüntetése rövid távon anyagilag is ellehetetleníti a Társadalomtudományi Kar működését, mely így elveszítené saját bevételeinek több mint 60 százalékát, ez pedig a kar megszűnéséhez vezet. Szerintük ehhez hasonlóan a többi egyetem társadalomtudományi karait is veszélybe sodorhatja a kormány intézkedése.

Ez vár a végzettekre

Javaslatait a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság többek közt a Diplomás Pályakövető Rendszer adataival igyekszik alátámasztani. Noha a társadalmi tanulmányok szakon végzők diplomás munkakörben valóban nem tudnak magas arányban elhelyezkedni (51 százalék), és nem is kapnak túl magas fizetést (átlagosan 171 ezer forintot), a nemzetközi tanulmányokat végzett hallgatók már sokkal jobban állnak. Elhelyezkedési arányuk (69 százalék) és átlagosan megkeresett fizetésük (224 ezer forint) is kiemelkedőnek számít a társadalomtudományi szakok között.

Ami a műszaki képzéseket illeti: bruttó 242 ezres átlagfizetésükkel a műszaki menedzserek nem a legjobban keresők saját képzési területükön, ugyanakkor a műszaki terület megfizetettsége hagyományosan erős. Mintegy háromnegyedük (74,4 százalék) el is tud helyezkedni diplomás állásban. Az ipari termék- és formatervezők 77 százaléka kap diplomás állást, igaz, átlagban kevesebbet, mintegy bruttó 182 ezret keresnek.

Szűkszavú minisztérium

Az Emmit korábban megkérdeztük, hogy miért javasolják megszüntetni az ipari forma- és terméktervező mérnöki alapszakot, de nem válaszoltak érdemben, a benyújtott tervezetben pedig annyit mondanak, hogy néhány műszaki képzés nem ad kellően specifikus tudást.

A Felsőoktatási Kerekasztal április 21-én, a kormány pedig májusban tárgyal a szaktárca javaslatáról.

MNO
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó