Istentisztelet az áldozatok emlékére
A német közjogi méltóságok részvételével ökumenikus istentiszteletet tartottak pénteken Köln katolikus székesegyházában a Germanwings légitársaság márciusi dél-franciaországi katasztrófája áldozatainak emlékére.
2015. április 17. 22:39

A szertartáson több mint 1400-an vettek részt, köztük az áldozatok több száz rokona és barátja, a katasztrófa feltárásában és a hozzátartozók támogatásában részt vevő szervezetek számos képviselője, és a francia és a spanyol kormány egy-egy minisztere.

Joachim Gauck államfő beszédében kiemelte, hogy a fájdalom és a gyász sokakban haraggá változott, miután kiderült, hogy a másodpilóta szándékosan kormányozta katasztrófába a gépet. Ez a "rettenetes tudat" még nehezebbé teszi a családtagok, barátok elvesztésének feldolgozását - mutatott rá.

Ugyanakkor a történtek elindították az együttérzés, a részvét és a segítségnyújtás hullámát, így "az emberi lélek mélységei" mellett azt is megmutatták, hogy "az ember képes jót cselekedni" - mondta a német szövetségi elnök a szertartáson, amelyen valamennyi halottra, így a másodpilótára is egy-egy gyertya emlékeztetett.

Rainer Maria Woelki kölni érsek a német országos televíziókban és rádiókban élőben közvetített istentiszteleten elmondott beszédében kiemelte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak vigasztalásához "a szavak túl gyengék, de az, hogy itt vagyunk és a média révén még oly sokan mások is kifejezésre juttatják részvétüket, azzal a vígasszal szolgálhat nekik, hogy nincsenek egyedül a magány óráiban".

Pénteken a gyász jeleként valamennyi német kormányzati intézménynél félárbocra engedték a nemzeti és az uniós zászlót. A Lufthansa - a Germanwings anyavállalata - a vezető lapokban egész oldalas hirdetményben közölt részvétnyilvánító üzenetet a cégcsoport vezetői és munkavállalói nevében.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést. 

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó