Érkeznek az elszámolók - 30 napig lehet panaszt benyújtani
Mindenki, aki magánszemélyként írta alá a szerződését, jogosult az elszámolásra, ha 2004. május 1-je után kötött devizaalapú szerződést.
2015. április 17. 10:25

Az évek során a svájci frank árfolyamának ugrásszerű növekedése, a bankok által követelt irreális összegek miatt több mint egymillió ember került nehéz helyzetbe, s egyre nehezebben tudták fizetni havi kölcsöneiket.

Minden olyan fogyasztó, aki magánszemélyként írta alá a szerződését, jogosulttá válik az elszámolásra, ha 2004. május 1-je után kötött devizaalapú szerződése van. A törvény értelmében 2015. március 1-je és április 30-a között a pénzügyi intézményeknek postára kell adniuk az elszámoló levelet.

Lénárt Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke a műsorban elmondta: nagyon sok ügyfél érzi úgy, hogy nagyon sokat fizetett, és most joggal bízik benne, hogy az elszámolást követően annak megfelelő összeget kap vissza, amit valóban nem jogszerűen számoltak el a pénzintézetek.

Ez idáig a pénzintézetek csupán tíz százaléka küldte ki az elszámolási értesítőket. A részletes számítások még mindig kissé átláthatatlanok a fogyasztók szemszögéből.

Aki már kifizette a hiteltartozását, készpénzben veheti fel bankjánál a visszajáró összeget. Azoknak az ügyfelek, akiknek még fennálló tartozása van, csökkenni fog a törlesztőrészletük, ezt a bank leírja nekik, és a levélhez egy új ütemezési táblázatot is csatol.

Aki megkapja az elszámolást, próbálja meg részletesen ellenőrizni, aki pedig nem érti, kérjen segítséget, a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is tájékoztatást kaphat. Erdősi Éva pénzügyi szakértő a hiteleseknek azt tanácsolta, ellenőrizzék, hogy az egyes hónapokban mekkora összeget törlesztettek, és hogy valóban az szerepel-e a banki levélben. Azt is meg tudják nézni, hogy a banknak az induló kamattal kell-e végig számolnia a szerződést, hiszen az időközbeni kamatemelést nem érvényesítheti. Az ügyfelek ellenőrizhetik azt is, hogy az adott napokon ténylegesen az MNB aznapi árfolyama került-e érvényesítésre.

Erdősi Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy aki harminc napon belül nem jó panaszt nyújt be, és azt elutasítják, annak a panasza érvényét veszti, és a kiszámolt tartozásán nem változtatnak.

hirado.hu - M1 Kosár nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó