Gyurcsány: a Jobbik a Fidesz rosszabbik arca
A DK elnöke szerint nem az a dráma, hogy van egy 8-10 százalékos radikális párt Magyarországon, hanem az, hogy a Jobbik a Fidesz kormányzása alatt duplájára növelte a bázisát, és megverte a kormánypártot egy helyi választáson.
2015. április 17. 10:08

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy nem taktikázásból beszélt a Figyelőnek nemrég az MSZP pénzügyeiről. Azt mondta, korrupcióban nincs pardon, pártjának pedig azért van immár 10 százalékos támogatottsága, mert őszintén beszél a múltjáról. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy soha nem találkozott Tarsoly Csabával, a Questor vezetőjével. Úgy vélte, nem az a baj, hogy tíz éve a cég kapott egy hitelt tisztességes piaci körülmények között, hanem az, hogy 2011-ben leállították a Kehi-vizsgálatot, és vissza nem térítendő támogatásban részesítették a Questort. Szerinte a kormány az ügyben a saját felelősségéről nem beszél.

A kilencvenes évek és a kétezres évek első felének pártjai tele voltak szürkepénzek körüli ügyekkel. Ebben a bajnok a Fidesz - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: nem kell elmenekülni az ilyen kérdések elől. A választóknak többek között azért van elegük a régebbi nagy pártokból, mert korruptnak látják őket, és ezért büntet minket most az Európai Unió. Ezzel szembe kell menni, ha törik, ha szakad, mert tönkre fogjuk tenni az országunkat – hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy a tapolcai választás előtt miért „szállt bele” az MSZP-be a Figyelőnek adott interjújával, azt válaszolta: nem egy taktikázó fajta. Esze ágában sincs védeni egy olyan világot, amely számára elfogadhatatlan és fertőzi ezt az országot. Nem hajlandó azt sem játszani, hogy ha az ellenfelei korruptak, akkor fennhangon kiabál, ha pedig úgy látja, hogy a saját oldalának volt érintettsége, akkor megpróbálja azt elrejteni. Aki korrupt, az korrupt, és ebben nincs pardon – szögezte le.

Arra a felvetésre, hogy sokak szerint így próbált ismét távolabbra helyezkedni az MSZP-től, mert az látszik, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak növekedni tavalyhoz képest, úgy reagált: a három időközi választásból hármat elveszített a Fidesz, és megnyert az ellenzék, ez nagyon drámai. "A Demokratikus Koalíciónak mára 10 százaléka van, azért, mert tisztességesen és őszintén próbál meg beszélni a múltjáról, és még sokkal inkább a jövőjéről. Ebben nem taktikai megfontolások vannak, hanem sokkal inkább normalitás" - jelentette ki.

Beszélt arról is: nagyon sok csalódott ember van, aki 2010-ben és még 2014-ben is a Fideszre szavazott, mostanra azonban elfordulnak a kormánypárttól, hol a demokratikus ellenzékre szavaznak, hol a jobboldali alternatívára. "A Jobbik a Fidesz rosszabbik arca. Aki nem szereti a Fideszt, annak semmiképp nem szabad a Jobbikot szeretni, mert minden, ami rossz a Fideszben, tízszeresen ott van a Jobbikban. Ezért muszáj ezzel a jelenséggel foglalkozni, mert sokan ebben a pártban látják az alternatívát" – érvelt Gyurcsány Ferenc.

Nincs olyan európai ország, ahol a "radikális válaszok" 8-10 százalékot nem érnek el. Orbán Viktor mondta azt, hogy a Jobbik előretörésének megakadályozására egyetlen megoldás van, a Fidesz kormányzása. Mióta a Fidesz kormányoz, a Jobbik kétszeresére növelte a támogatottságát, és egyetlen párt van Európában, a francia Nemzeti Front, melynek hasonló bázisa van. Nem az a dráma, ha van egy 8-10 százalékos radikális párt Magyarországon. Az a dráma, ha állítólag „jó nemzeti kormányzás után” ez a radikális párt megveri az önmagát jobbközépnek mondó pártot egy helyi választáson – szögezte le.

A Questor-ügy kapcsán a többi közt elmondta: arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank egy nagyobb fejlesztésre – sportpálya, irodaház, üzletközpont – milyen hitelt ad, egy normális országban nem tudhat a miniszter, nem dolga. Gyurcsány Ferenc azt állította, tudott arról, hogy van egy Questor nevű cég, mert az irodája az Alkotmány utcában van, nem messze a Parlamenttől, és előtte szokott elmenni. Tudott arról is, hogy hívják a vezetőjét, mert a magyar gazdasági élet főbb szereplőit nagyjából ismeri, Tarsoly Csabával azonban sohasem találkozott.

"Nem az a probléma, hogy valakinek adnak hitelt. Az a probléma, hogy 2011-ben a Kehi leállította a vizsgálatot, majd a cégnek újabb vissza nem térítendő hitelt adtak" - fejtette ki. Szerinte a jelenlegi kormány a saját felelősségéről nem beszél az ügyben. Most, amikor 2015-ben bebukik valami, azzal menekülni öt év kormányzás után, miközben vizsgálatok sokasága volt a Questor ellen, hogy tíz évvel ezelőtt kapott egy hitelt 140 százalékos fedezettséggel, azzal önmagában baj van. Ha egy hitelfelvevő tisztességes körülmények között kap egy hitelt, majd tíz év múlva csal, ahhoz a hitelnyújtónak mi köze van? – kérdezte.

Ez a Fidesz menekülési stratégiája. Öt év kormányzás után, Szijjártó-Orbán-kapcsolat után még mindig csak „gyurcsányozni” tud. "Ez a vége ennek a kormánynak. Ha ezeknek ennyi eszük és tehetségük van, akkor miért kormányoznak?" – hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc szerint az ügyben olyan vizsgálóbizottságot felállítani, amely csak a 2010 előtt történtekkel foglalkozik, maga a hazugság, az ország becsapása.

Szólt arról is, hogy a Demokratikus Koalíció 2016 tavaszán bemutatja a programját. Egy nyugodtabb, európaibb, élhetőbb országot ajánlanak, sokkal több egymásra figyeléssel és a sok hazugság kipucolásával.
Kossuth Rádió, 180 perc
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó