Virágzó korszak kezdődhet
Különösen jónak értékelte a magyar-szerb kapcsolatokat Kövér László magyar és Maja Gojkovic szerb házelnök csütörtökön Belgrádban.
2015. április 16. 13:02

A házelnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Kövér László kijelentette: a remények szerint a jelenlegi parlamenti ciklusban olyan stratégiai együttműködést sikerül megalapozni a két ország között, amely virágzó korszakot nyit a két ország kapcsolatában.

Kövér László kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország érdekei szomszédos országokként nagyon sok ponton találkoznak, és Budapest támogatást nyújt Belgrádnak az európai uniós integrációs folyamatban. "A magunk részéről szeretnénk hozzájárulni, hogy ez az út minél rövidebb és zökkenőmentesebb legyen" - fogalmazta meg a magyar házelnök hozzátéve: Magyarország minden szinten szeretné átadni a csatlakozási folyamat során szerzett tapasztalatait.

Magyarország stratégiai kérdésnek tekinti a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációját - jelentette ki a magyar országgyűlés elnöke hozzátéve, hogy ezen országok közül Szerbia a legfontosabb, +"nem utolsó orban azért, mert szomszédos országról van szó, ahol több mint negyedmillió magyar él".

A két házelnök megállapodott abban, hogy a közeljövőben intenzívebbé teszik a két törvényhozás szakbizottságainak együttműködését. A magyar tapasztalatokat leginkább a külpolitikai, az európai integrációs, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi bizottság közös munkája során ismerheti majd meg a szerb fél. "A magunk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy Szerbia előtt még nagyon nehéz és talán hosszú időszak áll, mire az EU teljes jogú tagja lesz. (…) Szintén tapasztalatból tudjuk, hogy a csatlakozás után sem lesz könnyebb az élet, csak másképpen lesz nehéz" - ecsetelte a Szerbia előtt álló utat Kövér László.

A jövőre vonatkozóan két fontos kérdésről, illetve projektről esett szó a két házelnök között: az energetikáról és a közlekedésről. "Ezekkel a kérdésekkel nem szabad addig várni, míg mindkét ország az Európai Unió tagja lesz" - hangsúlyozta Kövér László a Török Áramlat gázvezetékre és a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésére utalva.

Maja Gojkovic szerb házelnök mindezek mellett az is hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatában nincsenek nyitott kérdések, valamint fontosnak nevezte a Duna-stratégia összekötő szerepét. Mint mondta, ez a kérdés azért is fontos Szerbia számára, mert olyan stratégiáról van szó, amelyben nem EU-tag országok is részt vehetnek. Megfogalmazása szerint ilyen szempontból fontos, hogy a két országot nemcsak a Duna, hanem a Magyarországon élő szerb kisebbség, valamint a Szerbiában élő magyar kisebbség is összeköti.

Kövér László csütörtökön Belgrádban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel és Tomislav Nikolic köztársasági elnökkel is találkozik, este pedig a Kárpát-medence egyik legdélebbi magyar településére, Székelykevére látogat.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó