Jövő év elején kezdődhet az építkezés a Városligetben
Egy japán és egy norvég építésziroda nyert - ők tervezhetik meg az Új Magyar Nemzeti Galériát a Városligetben. Kedden hirdettek eredményt. Akkor azt mondták: Magyarország történetében ilyen erős építészmezőny még sosem versengett azért, hogy megtervezzen egy épületet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
2015. április 16. 11:47

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: a nemzetközi zsűri azért javasolta ezt a két pályázatot első helyre, mert úgy ítélte meg, mindkettő kiemelkedő értékű alkotás, s noha két nagyon különböző építészeti-esztétikai megoldásról van szó, bármelyik épül meg, egyértelműen gazdagítani fogja az országot.

A norvégok pályázata, mintha egy tömbből faragott, de közben nagyon játékos és rafinált egyszerűséggel megformált épület, amelyre egyébként fölmehetnek a látogatók. Vagyis nagyon barátságos, invitáló, bevonódik a ligeti térbe. Szinte a teljes felület bejárható, és egy fantasztikus-izgalmas látképet ad nemcsak a Ligetről, hanem Budapestről is. A tervezők munkája az oslói opera, vagy a New York-i Grand Zero. Ez a művük az életművükön belül is kimagasló értékű – szögezte le Baán András.

A másik alkotásnak a pagoda nevet adták az emberek. Az alkotó a SANAA, a japán irodát az "építészeti Nobelként" számon tartott Pritzker-díjjal is kitüntették. Ez is egy nagyon játékos épület, nyitott a Ligetre sokféle bejárással, be- és kilátással – tette hozzá.

Most elkezdődik egy tárgyalássorozat egy közbeszerzési eljárás keretében. Számos kérdést tesznek fel a pályázóknak, kíváncsiak az árakra és múzeumtechnológiai kérdések is felvetődnek. Ezt követően döntenek arról, melyek a legelőnyösebb – hangoztatta.

Leszögezte: az év második felére világosan látható lesz, pontosan milyen elemek fogják alkotni a 2018-ra megújuló Városligetet.

A miniszteri biztos kitért arra, hogy az Új Magyar Nemzeti Galéria helyén jelenleg található Petőfi Csarnok bontása 2015 végén elkezdődik, akárcsak az egykori Hungexpo irodaházaké.

Hangsúlyozta: nincs veszélyben az elképzelés, hogy 2016 első felében a Liget projekt többi elemeivel együtt elkezdődhessen az építkezés a Városligetben. Emlékeztetett arra, hogy 60-ról 65 százalékra fog bővülni a zöldterületek aránya.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó