Jövő év elején kezdődhet az építkezés a Városligetben
Egy japán és egy norvég építésziroda nyert - ők tervezhetik meg az Új Magyar Nemzeti Galériát a Városligetben. Kedden hirdettek eredményt. Akkor azt mondták: Magyarország történetében ilyen erős építészmezőny még sosem versengett azért, hogy megtervezzen egy épületet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
2015. április 16. 11:47

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: a nemzetközi zsűri azért javasolta ezt a két pályázatot első helyre, mert úgy ítélte meg, mindkettő kiemelkedő értékű alkotás, s noha két nagyon különböző építészeti-esztétikai megoldásról van szó, bármelyik épül meg, egyértelműen gazdagítani fogja az országot.

A norvégok pályázata, mintha egy tömbből faragott, de közben nagyon játékos és rafinált egyszerűséggel megformált épület, amelyre egyébként fölmehetnek a látogatók. Vagyis nagyon barátságos, invitáló, bevonódik a ligeti térbe. Szinte a teljes felület bejárható, és egy fantasztikus-izgalmas látképet ad nemcsak a Ligetről, hanem Budapestről is. A tervezők munkája az oslói opera, vagy a New York-i Grand Zero. Ez a művük az életművükön belül is kimagasló értékű – szögezte le Baán András.

A másik alkotásnak a pagoda nevet adták az emberek. Az alkotó a SANAA, a japán irodát az "építészeti Nobelként" számon tartott Pritzker-díjjal is kitüntették. Ez is egy nagyon játékos épület, nyitott a Ligetre sokféle bejárással, be- és kilátással – tette hozzá.

Most elkezdődik egy tárgyalássorozat egy közbeszerzési eljárás keretében. Számos kérdést tesznek fel a pályázóknak, kíváncsiak az árakra és múzeumtechnológiai kérdések is felvetődnek. Ezt követően döntenek arról, melyek a legelőnyösebb – hangoztatta.

Leszögezte: az év második felére világosan látható lesz, pontosan milyen elemek fogják alkotni a 2018-ra megújuló Városligetet.

A miniszteri biztos kitért arra, hogy az Új Magyar Nemzeti Galéria helyén jelenleg található Petőfi Csarnok bontása 2015 végén elkezdődik, akárcsak az egykori Hungexpo irodaházaké.

Hangsúlyozta: nincs veszélyben az elképzelés, hogy 2016 első felében a Liget projekt többi elemeivel együtt elkezdődhessen az építkezés a Városligetben. Emlékeztetett arra, hogy 60-ról 65 százalékra fog bővülni a zöldterületek aránya.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
MTI Hírfelhasználó