A romákról tárgyalt az EP
A romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése és a roma holokauszt emléknapjának elismerése mellett foglalt állást szerdán elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP).
2015. április 16. 08:42

Az EP nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el. 1944-ben ezen a napon csaknem 3000 cigányt gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban.

Az állásfoglalásban a Parlament "mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, amely a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban nyilvánul meg". "A cigányellenesség az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és jelentős akadályát képezi a romák sikeres társadalmi integrációjának" - áll a határozatban.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a romák hátrányos megkülönböztetését, különösen a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés terén.

Az uniós parlament határozatában elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és erre szólítja fel a tagállamokat is. A nácik és más rezsimek becslések szerint mintegy félmillió romát öltek meg, egyes országokban a roma lakosság több mint 80 százalékát irtották ki.

Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő a szavazást követően közleményében emlékeztetett, hogy augusztus 2. Magyarországon hivatalos emléknap. "A roma holokausztról, a porajmosról, a mai napig kevesen tudnak, annak ellenére, hogy 500 ezer roma és szinti életét követelte" - áll a politikus közleményében.

Jávor Benedek, a PM politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozat a cigányság második világháborús szenvedéseinek állít emléket. "Az emléknap felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyre erősödő cigányellenességgel - mint a rasszizmus egyik speciális fajtájával - szemben sürgős, határozott és közös európai fellépésre van szükség. A határozat elfogadása fontos lépés a romák és a többségi társadalom közös múltjának rendezése és a megbékélés felé" - emelte ki a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője, a javaslat egyik benyújtója.

hirado.hu - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó