A romákról tárgyalt az EP
A romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése és a roma holokauszt emléknapjának elismerése mellett foglalt állást szerdán elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP).
2015. április 16. 08:42

Az EP nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el. 1944-ben ezen a napon csaknem 3000 cigányt gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban.

Az állásfoglalásban a Parlament "mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, amely a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban nyilvánul meg". "A cigányellenesség az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és jelentős akadályát képezi a romák sikeres társadalmi integrációjának" - áll a határozatban.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a romák hátrányos megkülönböztetését, különösen a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés terén.

Az uniós parlament határozatában elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és erre szólítja fel a tagállamokat is. A nácik és más rezsimek becslések szerint mintegy félmillió romát öltek meg, egyes országokban a roma lakosság több mint 80 százalékát irtották ki.

Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő a szavazást követően közleményében emlékeztetett, hogy augusztus 2. Magyarországon hivatalos emléknap. "A roma holokausztról, a porajmosról, a mai napig kevesen tudnak, annak ellenére, hogy 500 ezer roma és szinti életét követelte" - áll a politikus közleményében.

Jávor Benedek, a PM politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozat a cigányság második világháborús szenvedéseinek állít emléket. "Az emléknap felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyre erősödő cigányellenességgel - mint a rasszizmus egyik speciális fajtájával - szemben sürgős, határozott és közös európai fellépésre van szükség. A határozat elfogadása fontos lépés a romák és a többségi társadalom közös múltjának rendezése és a megbékélés felé" - emelte ki a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője, a javaslat egyik benyújtója.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó