Közös gazdasági alapot javasol Áder János
Egy közös gazdasági alap létrehozására tett javaslatot Áder János köztársasági elnök Dél-Koreában annak elősegítésére, hogy a két ország kis- és közepes vállalatai egymás piacára léphessenek - az államfő erről azt követően számolt be újságíróknak, hogy kedden Szöulban fogadta őt Pak Gun Hje köztársasági elnök.
2015. április 14. 08:43

A dél-koreai elnöki palotában, a Kék Házban tett látogatása során Áder János felvetette Magyarország és Dél-Korea tudományos eredményeinek közös hasznosítását, emellett - a turizmus és a vállalkozói kapcsolatok bővítése érdekében - egy közvetlen légi járat elindítását is javasolta a két főváros között.

Dél-Korea első női köztársasági elnökénél tett látogatása után az államfő kifejtette: az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett Magyarországra Dél-Koreából, így az egyik legfontosabb beruházó az országban, vállalatai 23 ezer embernek adnak munkát. Ugyanakkor továbbra is cél a visegrádi négyek országai felé nyitó ázsiai állam befektetői lendületének megtartása, és annak elérése, hogy a dél-koreai cégek bővítsék magyarországi tevékenységüket.

Míg Magyarország inkább az alapkutatásban, Dél-Korea az alkalmazott kutatásban ért el számottevő eredményeket - indokolta Áder János a két ország tudományos együttműködésének bővíthetőségét, amelyre a környezetvédelem, a vízgazdálkodás és az informatika területén látott lehetőséget. Az együttműködést a nemrég felállt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is segítheti - fűzte hozzá az államfő.

Hangsúlyozta: a kelet-ázsiai állam éves nemzeti jövedelmének 4 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, vagyis Izrael után a második legmagasabb összeget költi olyan fejlesztésekre, amelyek eredményeit közvetlenül hasznosíthatja az iparban.

Dél-Korea államfője kedvezően fogadta a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat beindítására tett javaslatot - számolt be Áder János. Az elnök úgy látta: bár az elmúlt időszakban mintegy 40 százalékkal, évi százezerre emelkedett a Magyarországra látogató dél-koreaiak száma, a repülőjárat nemcsak a turizmus célországává tenné hazánkat, de a vállalkozói kapcsolatokat is erősíthetné.

Kedden Áder János továbbutazik Mongóliába, ahol szerdán ünnepélyes keretek között fogadja Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök. Az államfő találkozik Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel is.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó