Szijjártó: 26 magyart sikerült kimenteni
Nyolc magyar család huszonhat tagját sikerült kimenekíteni a háború sújtotta Jemenből a Nemzetközi Migrációs Szervezet repülőgépével vasárnap, így már csak hat magyar evakuálásáról kell gondoskodni - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter délután Dunakeszin, sajtótájékoztatón.
2015. április 12. 18:41

A most kimenekítettek útban vannak a szudáni fővárosba, Kartúmba - mondta Szijjártó Péter. A harcok kirobbanásakor 36 magyar tartózkodott a háború sújtotta övezetben, közülük 4-et húsvétkor már kimenekítettek - tette hozzá. Az ottmaradtak közül vasárnap 26-an szállhattak fel a migrációs szervezet gépére. A bonyolult jemeni helyzet, valamint az igen nehezen megszerezhető légtér- és reptérhasználati engedély miatt az érintettek evakuálására több forgatókönyvet is kidolgozott a minisztérium, ezek egyike a Terrorelhárítási Központtal végrehajtandó saját akció volt, de végül más megoldás született - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter többször hangsúlyozta, hogy a folyamatos harci cselekmények, a bombázások, illetve a repülési és leszállási engedély megszerzésének összetettsége miatt a kimenekítés hosszú és bonyolult előkészítő munka eredménye. Példaként említette: míg a légtér használatára Szaúd-Arábia ad engedélyt, addig a reptérhasználat engedélyezése a lázadók kezében van. A külügyi tárca ezért is dolgozott ki többféle forgatókönyvet az evakuálásra, miközben felvette a kapcsolatot a kimenekítésekben szerepet vállaló Amerikai Egyesült Államokkal és Oroszországgal, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezettel.

Mindhárom helyen regisztrálták a hazatérést kérő magyarokat, végül a migrációs szervezet gépe kapott repülési és leszállási engedélyt vasárnapra. A 8 magyar család 26 tagja Jemen több pontjáról érkezett Szaana repterére, ahonnan felszállhatott velük a gép, amely a Dzsibutiban való tankolást követően útban van Kartúmba - közölte Szijjártó Péter.

Tájékoztatása szerint mások mellett a kairói konzul várja az érkezőket, akik az ellátáson, szálláson és tolmácsoláson kívül konzuli kölcsönt is kapnak. Erre azért van szükség, mert Kartúmból mindenkinek magának kell megoldania a hazautazást. Hozzátette: a még Jemenben tartózkodó 6 magyar hétfőn hagyhatja el a háború sújtotta övezetet, a vasárnapihoz hasonló módon.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az evakuálás költségét, mely ,,milliós nagyságrendű", a pontos összeget később hozzák nyilvánosságra.

Szijjártó Péter az MTI-nek arra a kérdésére, hogy lehet-e valamit tudni a most kimenekítettekről, azt mondta: nem vizsgálták, kik ők, és miért tartózkodtak Jemenben. Az egészen kis gyermektől az idős emberig több korcsoport is képviselteti magát köztük, mindenki jól van - fűzte hozzá.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása és a törvényes hatalom helyreállítása érdekében március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó