Az elemző szerint csak Gyurcsánynak van tétje
Lánczi Tamás szerint presztízsküzdelemmé vált a tapolcai választás, ugyanis akárki lesz a képviselő az országos politika szempontjából változni nem fog semmi.
2015. április 10. 13:02

Folyik a kampányhajrá Tapolcán. Az LMP-s jelölt munkahelyteremtést, a jobbikos a korrupció felszámolását ígérte három nappal az időközi választás előtt. Az MSZP szerint az emberek változást szeretnének. A fideszes Gulyás Gergely azt mondta: a baloldali jelölt esetleges győzelme egy szélsőbaloldali frakció létrejöttével fenyegetne. Felmérések szerint a Fidesz, a Jobbik és a baloldal jelöltjei között dől el a verseny.

Lánczi Tamás a Századvég Alapítvány elemzője a Ma reggelben elmondta, hogy ebben a választókerületben három egyforma erő küzd egymással: a Jobbik, az MSZP és a Fidesz. Így lényegében most vasárnap bármelyeik párt jelöltje befuthat győztesként, ugyanis nagyon kicsi a különbség az egyes jelöltek között. „Ebből lényegében bármi kisülhet, aki ma meg tudja mondani, kiből lesz képviselő, az vagy sarlatán, vagy nagyon komoly varázsgömbje van” – mondta a politikai elemző.

Lánczi a részletekről elmondta, hogy a választókerületben lévő három nagyobb városnak: Tapolcának, Ajkának és Sümegnek teljesen más a politikai színezete. Ajka hagyományosan MSZP-s, míg Tapolca régen fideszes volt, de Lasztovicza Jenő halála után a politikai struktúra összeomlott és a helyét a Jobbik vette át, Sümegen a Fidesz a legerősebb. A három nagyobb városon kívül a választókerületben van még 57 kistelepülés, de a kistelepüléseken hagyományosan alacsonyabb a részvétel, mint a nagyobb városokban – közölte az elemző.

A Századvég vezető elemzője szerint az látható, hogy mindenki, minden erőt megmozdított, pártelnökök is lementek kampányolni, „mindenki csúcsra járatta a kampánygépezetét” – mondta.

Lánczi Tamás szerint komoly tétje a választással csak Gyurcsány Ferencnek van, aki komoly lépést tehetne előre, ugyanis frakcióhoz juthat, de a többi pár szempontjából nincs nagy tét. „Ez inkább egyfajta presztízsküzdelemmé vált, ugyanis akárki lesz a képviselő az országos politika szempontjából igazán változni nem fog semmi” – mondta.

M1 Ma reggel
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó