Az MNB szerint perrel kikényszeríthető a becsapott Questor-ügyfelek kártalanítása is
Akár pótbefizetéssel vagy hitelfelvétellel is kártalanítania kell az ügyfeleket a Befektető-védelmi Alapnak.
2015. április 8. 11:21

Ezt mondta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádióban. Binder István arról is beszélt: a jegybank 20 ezerről 100 ezer euróra emelné a Beva biztosítási összegét ügyfelenként. Ezzel egységesítenék az Országos Befektetési Alap és a Befektető-védelmi Alap biztosítási összegét, illetve összevonnák a két intézményt.

A Questor-ügyfeleknek van egy köre, akiket voltaképp becsaptak, a pénzükért nem jegyeztek semmiféle kötvényt. A törvény kimondja, a Bevának akkor van kárpótlási kötelezettsége, ha egy brókercég nem tud a befektetői követelésekkel elszámolni. Ebben az esetben egyértelműen erről van szó, tehát az alapnak kártérítési kötelezettsége van. Ez az ügy hetek óta húzódik, és ha a Beva nem fizet, akkor ezt akár egy közérdekű perrel is ki fogják kényszeríteni – jelentette ki Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a Beva jogi állásfoglalását természetesen meg kell várni, de mind a tőkepiaci törvény, mind a befektetők védelméről szóló törvény e tekintetben egyértelműen fogalmaz.

Hangsúlyozta: arra nem terjed ki a Beva kötelezettsége, ha az ügyfél nem azt a hozamot érte el, mint amit remélt, vagy ha rossz tanácsot adott a brókercég. Arra viszont egyértelműen kiterjed, ha a brókercég nem tudja kiadni az ügyfél papírját – nyomatékosította.

Ez az ügy egyébként büntetőjogi felelősséget is felvet, abban nem véletlenül indult nyomozás – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, miszerint a Buda-Cash-ügy a Bevánál „kisöpörte a padlást”, úgy reagált: valamiféle pénzhiányra való hivatkozás soha nem lehet mentség arra, hogy az emberek ne kapják meg a pénzüket. Pótbefizetésekkel, szükség esetén hitelfelvétellel is elő tudja teremteni ezeket a forrásokat az alap. Egy ilyen helyzetben a befektetők védelme az elsődleges, az, hogy ők a jogos követeléseikhez hozzájuthassanak – érvelt a szóvivő.

A jelenlegi 20 ezer eurós kártérítési összeghatárt föl kell emelni 100 ezer euróra. Ez azt jelenti, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szintjére emelnék a Beva kifizetését. Legyen ez egységes, és ezt az egységet fejezze ki az is, hogy a Bevát és az OBA-t összevonjuk – hangoztatta.

Itt arról van szó, hogy ezek az emberek nem azért szenvedtek veszteséget, mert egy kockázatosabb befektetésbe helyezték a pénzüket, vagy rosszul kalkulálták a hozamokat, hanem egészen egyszerűen ezektől az emberektől ellopták a megtakarításaikat, becsapták őket. Erre nem lehet felkészülni, erre nem lehet azt mondani, hogy ezek az emberek jobban vigyázhattak volna magukra. Így az érintetteknek ugyanolyan kártérítésben kell részesülniük, mint a bankbetéteseknek – szögezte le Binder István.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó