Lánczi szerint tipikus figurák a tapolcai jelöltek
Az áprilisban esedékes tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztás teljesen háromesélyes, nagyon-nagyon nyílt a küzdelem.
2015. április 5. 17:13

Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz fej-fej mellett áll – mondta a Kossuth Rádióban Lánczi Tamás politológus.

Érdekesek a Nézőpont Intézet pártok népszerűségét vizsgáló márciusi felmérésnek száma, de ezeket az országos adatokat nem lehet egy az egyben vonatkoztatni Tapolcára és környékére, ahol április 12-én időközi országgyűlési választás lesz – mondta a 180 percben Lánczi Tamás politológus.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője hangsúlyozta eléggé speciális, háromfejű választókerületről van szó, három különböző méretű várossal. A választás teljesen háromesélyes a térségben, nagyon-nagyon nyílt a küzdelem, az MSZP, a Jobbik és a Fidesz fej-fej mellett van. A kerület legnagyobb települése Ajka, MSZP-s többséggel, a valamivel kisebb Tapolca jobbikos erősség, a legkisebb város, Sümeg pedig inkább fideszes. A falvakban jellemzően a Fideszre szavaz a többség, de ezekben a helységekben azonban a választási részvétel sokkal alacsonyabb, mint a városokban.

Lánczi Tamás szerint mindhárom párt tipikus jelöltet állított. Az MSZP-s induló, Pad Ferenc a vörösiszap-katasztrófáért felelőssé tett Mal Zrt. szakszervezetise a szocialista politikusoktól megszokott jegyeket mutatja: álláshalmozás és az ipari nagytőkébe való beágyazottság. A jobbikos jelölt, Rig Lajos kifejezetten radikális figura, aki komoly botrányba keveredett, és a mai napig nem tudni pontosan, mi van a karjára tetoválva. Egyes vélemények szerint a politikus náci ihletettségű feliratokat visel a testén, amit a jobbikosok tagadnak, de nem mutatják meg a tetoválást. A Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán ajkai illetőségű, és helyben jól ismert közéleti szereplő – tette hozzá a politológus.

Az elemző szerint a Jobbik számára a választás tétje, hogy történetében először egyéni választókerületi győzelmet arathat. Az MSZP, amennyiben jelöltje nyerne, elmondhatná, hogy képesek voltak erősödni. A párt a helyi viszonyokat ügyesen felnagyítva, országosan kivetítve azt a látszatot tudná kelteni, hogy az MSZP a sokévi gyengélkedés után mintha erősödne. A Fidesznek szintén fontos a tapolcai siker, mert az elmúlt fél évben, az önkormányzati választások óta csak egy-két időközit nyert kisebb jelentőségű települési voksolásokon, parlamenti választáson nem győzött – mondta a Kossuth Rádió műsorában Lánczi Tamás politológus.

Kossuth Rádió, Vasárnapi újság
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó