Valami biztosan nehezíti a Quaestor-ügyfelek gyors kártalanítását
A kormányoldal nem szeretné, ha csak 5-10 év múlva, a Quaestor elleni jogerős bírósági döntés után kezdődhetne meg a brókercég vagyonának felhasználása.
2015. április 5. 11:25

Ezt mondta a Vasárnapi újságban Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke.

Lesz olyan bizottság, amely a brókerügyet fogja vizsgálni – mondta a Kossuth Rádióban Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. A politikus, aki a Fidesz frakcióvezető-helyettesi posztját is betölti hozzátette, ezért nem teljesen érti, az ellenzéknek miért kell bármilyen önálló kezdeményezéssel előállni. Az egyik magyarázat szerinte az lehet, hogy rosszul esik nekik elismerni, hogy a Fidesz jóval előbb tett ilyen javaslatot.

Gulyás Gergely a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta, a kormánypárt továbbra is kitart a saját kezdeményezése mellett. A politikus szerint az lenne szerencsés, ha egy vizsgálóbizottság vagy egy albizottság – a jogi formának nincs jelentősége, hiszen bármelyik eljárhat vizsgálóbizottságként – megvizsgálja a több mint egy évtizedig folyt pénzügyi gyakorlatot. A testület feladatai közé tartozna az is, hogy jogszabály-módosítási javaslatokat tegyen a mostani brókerbotrányhoz hasonló esetek jövőbeni elkerülésére – tette hozzá.

A fiktív kötvényeket eladó Quaestor ügyfeleinek kártalanítása ügyében a kormánypártok azt szeretnék, ha a 32 ezer érintett teljes körben hozzájutna a pénzéhez. Kérdés sikerül-e a Befektető-védelmi Alappal (Beva) elfogadtatni, hogy nem túlzott kockázatvállalás miatt, hanem bűncselekmény következtében vesztették el pénzüket az emberek.

Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban azt mondta, az igaz, hogy a Beva a kötvényekre nem terjed ki, ám miután nem törtét tényleges kötvényvásárlás, hanem csalásról van szó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Igazságügyi Minisztérium, a Fidesz-frakció és az általa megkérdezett összes jogi szakértő álláspontja az, hogy az alapnak 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig helyet kell állnia a befektetésekért. Hozzátette: szerencsés lenne, ha a Beva, ami szintén jogi szakértőkkel konzultál, minél előbb véleményt mondana.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy akinek 6 millió forintot meghaladó befektetése volt – mintegy 9-10 ezer ember – a Quaestornál, a határösszegig a Beva azt is kártalanítja majd. Az e fölötti pénzre a Quaestor további vagyona jelent biztosítékot. A parlament a lehető legszélesebb körű zároláshoz szükséges törvénymódosításokat elfogadta. A ügyészség 160 milliárd értékű vagyont zárolt.

Az biztos azonban, hogy van még egy nehézség, amit meg kell oldani. A bűncselekménnyel okozott kár miatti polgári igény kifizetésének fogalmi eleme a bűncselekmény, arra azonban nem szeretne várni a kormányoldal, hogy 5-10 év múlva, a jogerős bírósági döntés után kezdődhessen csak meg a vagyonból a 6 millió felett elvesztett pénzek kifizetése a károsultaknak.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szerinte az önkormányzati pénzek többsége nincs veszélyben, hiszen azokat nem Questor-kötvényekbe, hanem állampapírokba fektették, a Questor csak közvetítette az ügyeletet.

Azzal kapcsolatban, hogy a Buda-Cash bedőlése után Orbán Viktor miniszterelnök a brókercégeknél elhelyezett állami pénzek kivételére adott utasítást, a parlament fideszes alelnöke azt mondta, a kormányfő a magánbefektetőket nem szólíthatta fel hasonló lépésre. Ha ilyet tenne egy miniszterelnök, akkor gyakorlatilag bármely banknál vagy vállalatnál azonnali csődöt lehetne előidézni, a jól működő cégeknél is, aminek nagyon súlyos jogi következményei lennének. Megjegyezte: egy ilyen felszólítás a Quaestor esetében semmilyen pozitívumot nem eredményezett volna, akiknek ugyanis kötvényben volt a pénze a Quaestornál, nem tudták volna azt kivenni, hiszen a mostani botrány alapja éppen az, hogy fiktív papírokról van szó, a cég pilótajátékot folytatott.

Kossuth Rádió, Vasárnapi újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó