Népszerűbbek lehetnek az állampapírok
Buda-Cash, Questor, Hungária Értékpapír – az elmúlt hetekben ezeknek a brókercégeknek a lebukásától volt hangos a sajtó. Az egyik legfontosabb kérdés természetesen az, hogy a befektetők hogyan kaphatják vissza a pénzüket – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2015. április 2. 10:26

Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének egykori elnöke, aki ma egy tanácsadó céget vezet, úgy látja: mivel a hatályos pénzügyi jogszabályokat kijátszó brókercégekről van szó, így a kártalanításnál sem csupán a szigorúan ide vonatkozó rendelkezések a mérvadók.

Itt nem a pénzügyi szabályok élnek. A pénzügyi tevékenységet megtévesztő körülmény természetesen vizsgálandó, de nem a hatályos pénzügyi jogszabályoknak a szűkebb kereteit kell értelmezni, hanem a polgári jog teljes keretét. Ott lehet megtalálni azokat a hatályos jogi megoldásokat, melyek már alaptörvényre, nemzetközi szerződésekre, az állampolgárok biztonságára vezethetők vissza. Megfelelő jogértelmezéssel az állam számára beláthatóvá kell tenni, hogy itt bizony őneki a legvégére be kell állnia – hangoztatta.

Szerinte a büntetőeljárás indítása nem lehet célravezető.

Elméletileg a bíróságok a végső döntésük, a büntetőjogi felelősség megállapítása előtt is hozhatnak kárfelelősségi döntést, de erre a magyar jogtörténetben az elmúlt harminc évben nem volt példa. Ez egy elvi lehetőség. Mindenképp egy olyan eljárásba visszük be a károsultakat, melyben van egy borzasztó hosszú nyomozási szakasz, majd vádat emelnek, elindul a bírósági eljárás, de nagy valószínűséggel csak a büntetőeljárás lezárulta után intézkednek a polgárjogi felelősségről – jegyezte meg Palotás.

A Kisbefektetői Klub vezetője, Tóth András arra hívja fel a figyelmet, a mostani brókerügyek rávilágítanak az óvatosság fontosságára.

Nemcsak olyanokkal találkozhatunk ezen a piacon, akik valamilyen csalárd szándékkal, és felügyeleti engedély nélkül, befektetési szándék nélkül dolgoznak, és károsítják meg az ügyfeleket. Mégis azt a következtetést kell levonni, hogy vannak olyanok a piacon, akik ellenőrzött körülmények között tudnak véghezvinni csalássorozatokat. Nyilván lesznek olyanok, akik ebben az ügyben pénzügyileg sérülnek, nemcsak nagybefektetőket találunk itt, hanem olyanokat is, akik egy-két-hárommillió forintos családi megtakarítást tettek ide. Az egy nehezebb kérdés, őket hogyan lehet kártalanítani, illetve, kell-e felelősséget vállalnia a társadalomnak azért, ha valaki hoz egy nem túl megfontolt befektetői döntést – érvelt.

Tóth András kisebb mértékű piaci átrendeződésre is számít.

Valóban nem csak a hozam fog dominálni, de azért nem hiszem, hogy az emberek a bankbetétek felé fordulnának. Az inkább elképzelhető, hogy az állampapírok iránt újból feléled a kereslet – tette hozzá.

Az Országgyűlés által elfogadott vagyonzárolási törvény lényege, hogy nem kell megvárni a bűnvádi eljárás különböző szakaszait, a vagyon lefoglalása ettől függetlenül megkezdődhet – emlékeztetett Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Természetesen egy vagyonalapot kell felállítani igen rövid idő alatt. Ezután pedig arról kell gondoskodni, hogy ebből minél több dolgot tudjanak értékesíteni, hogy ebből lehessen kielégíteni a polgári jogi igényeket. A kártérítés egy kétlépcsős folyamat. Először is látni kell, hogy három brókercég lebukásáról beszélünk. A Buda-Cash 32 ezer ügyfeléből 22 ezer 6 millió forint alatti befektetéssel rendelkezett. Az ő esetükben ha a Befektetővédelmi Alap helyt áll, további 9500 ember igényét kell kielégíteni. Ott kerül sor a polgári peres eljárásra, és ott van szükség a vagyonalapra – magyarázta.

A Buda-Cash-ügyben eddig 68 milliárd forintnyi vagyont foglaltak le, az összesített kárérték pedig 62 milliárd forint körüli, így jó esély van a befektetők teljes kártalanítására. A Questornál is folyamatban vannak vagyoni jellegű kényszerintézkedések, a nyomozóhatóság ingatlanokat, üzletrészeket és ingóságokat vont biztosítás alá. A Hungária Értékpapír Zrt.-nél már a nyomozás elején több nagy értékű gépkocsit és készpénzt foglaltak le. Most pedig további vagyonkutatást rendelt el az ügyészségi munkacsoport.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó