Többféle demokráciafelfogás létezik
Létezik neoliberális és konzervatívabb felfogása is a demokráciának - szögezte le Trócsányi László igazságügyi miniszter.
2015. április 2. 08:46

Az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portálnak nyilatkozva Trócsányi elmondta: Magyarország bírálói nélkülözik az objektivitást, valamint hogy kijelentette: fantázia, hogy hazánkban nem szabad a sajtó.

Trócsányi jogi szempontból közelíti meg a demokrácia kérdését, amelyet fontos európai értéknek nevez. Mint mondja, az alkotmányjogban vita övezi a demokráciát; a neoliberális és a konzervatívabb megközelítés teljesen különbözik egymástól, főleg abban, ahogy az egyéni és a közösségi jogokhoz viszonyulnak. "Tiszteletben kell tartani a közjót. De hogyan találjuk meg az egyensúlyt az egyéni jogok és a közjó között? Ez vitatható. Nem szabad megengedni, hogy az egyéni érdek eluralkodjon a közérdek fölött, ahogyan a közérdeknek sem szabad mindig elsőbbséget élveznie az egyéni jogokkal szemben" - magyarázza az igazságügyi miniszter.

A kormány keresi a kompromisszumot az ellenzékkel A lap vezető szerkesztője, Georgi Gotev egyik kérdésében úgy vélekedik, hogy a Fidesz könnyedén hozhat törvényeket, és sokszor az a benyomása, hogy a döntéseket a miniszterelnök hozza meg egyedül. Trócsányi válaszában rámutat, hogy a kormánynak már nincs kétharmados többsége, ezért igenis keresnie kell a kompromisszumot az ellenzékkel. Elmondja, hogy ő maga is kezdeményezett egyeztetéseket, mert a tárca jelentős jogszabályi változtatásokat készít elő. "Nem Orbán Viktor, hanem a kormány dönt. A törvényekről a parlament szavaz. Ott van ellenzék és van egy többség" - húzza alá Trócsányi. Gazdag a civil szféra A civil szervezetekkel szembeni hatósági fellépést firtató kérdésre az igazságügyi tárca vezetője arra az álláspontra helyezkedik, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet létezik, ami a civil szféra gazdagságára utal.

"Igaz, vannak problémás esetek, de lehet néhány esetből általánosítani? Ki lehet mondani, hogy Magyarországon veszélyben van a civil szféra, hogy nem létezhet civil társadalom? Miután 60 ezer szervezet, alapítvány stb. létezik, nem gondolom, hogy a civil társadalom veszélyben lenne" - nyilatkozott az Euractivnak a miniszter. Trócsányi kifejti, hogy nagyobb kiegyensúlyozottságot szeretne, mert, mint mondja, a civil szervezetek akkor gyakran hallgatnak, amikor az alkotmánybíróság keményen elmarasztalja a kormányt, ha viszont nem semmisít meg egy törvényt, amelyet ők alkotmányellenesnek gondolnak, akkor azonnal azt mondják, hogy nincs demokrácia. "Ez kicsit idegesítő, mert nélkülözi az objektivitást. Az életben pedig objektívnek és méltányosnak kell lenni" - hangsúlyozza a tárcavezető. 

Magyar Hírlap
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó