Spagettifákról tudósított a BBC
Olaszországgal ellentétben Svájcban kis, családi ültetvényeken nevelik a spagettifát, a BBC forgatócsoportja a szüretről számolt be - ez volt a televíziózás első áprilisi tréfája, 1957-ben.
2015. április 1. 16:44

Mit is kívánhatnának jobban a spagetti kedvelői annál, hogy saját kertjükben szüretelhessék kedvenc tésztájukat. A Pó völgyének hatalmas spagettiültetvényei közismertek, ám Svájcban kicsiben, családi vállalkozásban termesztik a tésztát, a tavasz beálltával pedig meg is kezdődött a betakarítás - hangzott a BBC Panoráma című műsorában 1957. április elsején.

"Olyan hülyék vagytok, hogy..."

A történelem első TV-s áprilisi tréfája ütött. Maga a Panoráma indulása óta a BBC legkomolyabb, legszínvonalasabb műsorai közé tartozott, a svájci-olasz határon folyó spagettiszüretről is szakszerű riportfilmet készítettek. Az ötlet egy osztrák származású operatőrtől, Charles de Jaegertől származott, akit diákként sokszor hallotta egy tanárától: „Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem!" - idézi fel a Rubicon.hu.

De Jaeger pedig elhatározta, hogy a Nagy-Britanniában akkor még nem túlságosan elterjedt spagettivel valóban "hülyére" veszi a briteket. A tervbe csak közvetlen főnökét avatta be. Szerencséje volt, mert amikor 1957 márciusában Svájcba utazott, a Luganói-tó partján talált egy festői helyet, ahol már virágoztak a fák. Vásárolt hát 10 kiló spagettit, amit a forgatás előtt vizes lepedőbe csavartak.

Miután a tésztát szálanként felaggatták a fára, néhány népviseletbe öltözött statiszta megkezdte a szüretet, majd a napra tette száradni a "termést". Hogy még hitelesebb legyen, a végén el is fogyasztották a friss spagettit. Még az is de Jaeger malmára hajtotta a vizet, hogy abban az évben április 1-je épp hétfőre, a Panoráma műsoridejére esett.

Sokan vettek volna spagettimagot

A kisfilmet a nézők számára ismert és abszolút hiteles Richard Dimbleby, a Panoráma műsorvezetője kommentálta nagyon elmésen. Még azt is megjegyezte, az idei termés - az enyhe időnek és a spagettizsizsik elleni sikeres védekezés eredményeként átlagon felüli volt. A nagy napon Dimbleby előbb Makariosz érsekről, a ciprusi görögök vezetőjéről beszélt, majd egy filmbemutatóról és egy borkóstolóról szóló riport következett, végül felkonferálta a svájci spagettiszüretről készített tudósítást.

Egy szerencsétlen véletlen folytán még a BBC vezérigazgatója, Ian Jacob sem értesült az átverésről, így állítólag a műsor nyolcmillió nézőjén kívül őt is sikerült legalábbis elbizonytalanítani. Nagyon sokan bedőltek, és bár az átverést gyorsan le is leplezték, több százan telefonáltak a szerkesztőségbe, hogy a spagettifák neveléséről, facsemeték beszerzési lehetőségeiről érdeklődjenek. Megtetszett az embereknek, az otthon termeszthető spagetti.

Megszólaltak persze a csalódott hangok is, sokan kritizálták a BBC-t, miért engedett meg ilyen tréfát egy komoly műsorban. A lényeg viszont, hogy de Jaeger akciója volt a televíziózás történetének első áprilisi tréfája.

hír24.hu
  • Orbán: magyarnak lenni jó!
    Magyarnak lenni jó, a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet.
  • Az Európai Unióban csak a magyarokat védi rezsicsökkentés
    Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – olvasható az Origó.hu cikkében.
  • Brüsszelben fordítva ülnek a lovon
    A brüsszeli olajembargó gazdasági következményei a tagországok egy részét, köztük Magyarországot sújtanák.
MTI Hírfelhasználó