Spagettifákról tudósított a BBC
Olaszországgal ellentétben Svájcban kis, családi ültetvényeken nevelik a spagettifát, a BBC forgatócsoportja a szüretről számolt be - ez volt a televíziózás első áprilisi tréfája, 1957-ben.
2015. április 1. 16:44

Mit is kívánhatnának jobban a spagetti kedvelői annál, hogy saját kertjükben szüretelhessék kedvenc tésztájukat. A Pó völgyének hatalmas spagettiültetvényei közismertek, ám Svájcban kicsiben, családi vállalkozásban termesztik a tésztát, a tavasz beálltával pedig meg is kezdődött a betakarítás - hangzott a BBC Panoráma című műsorában 1957. április elsején.

"Olyan hülyék vagytok, hogy..."

A történelem első TV-s áprilisi tréfája ütött. Maga a Panoráma indulása óta a BBC legkomolyabb, legszínvonalasabb műsorai közé tartozott, a svájci-olasz határon folyó spagettiszüretről is szakszerű riportfilmet készítettek. Az ötlet egy osztrák származású operatőrtől, Charles de Jaegertől származott, akit diákként sokszor hallotta egy tanárától: „Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem!" - idézi fel a Rubicon.hu.

De Jaeger pedig elhatározta, hogy a Nagy-Britanniában akkor még nem túlságosan elterjedt spagettivel valóban "hülyére" veszi a briteket. A tervbe csak közvetlen főnökét avatta be. Szerencséje volt, mert amikor 1957 márciusában Svájcba utazott, a Luganói-tó partján talált egy festői helyet, ahol már virágoztak a fák. Vásárolt hát 10 kiló spagettit, amit a forgatás előtt vizes lepedőbe csavartak.

Miután a tésztát szálanként felaggatták a fára, néhány népviseletbe öltözött statiszta megkezdte a szüretet, majd a napra tette száradni a "termést". Hogy még hitelesebb legyen, a végén el is fogyasztották a friss spagettit. Még az is de Jaeger malmára hajtotta a vizet, hogy abban az évben április 1-je épp hétfőre, a Panoráma műsoridejére esett.

Sokan vettek volna spagettimagot

A kisfilmet a nézők számára ismert és abszolút hiteles Richard Dimbleby, a Panoráma műsorvezetője kommentálta nagyon elmésen. Még azt is megjegyezte, az idei termés - az enyhe időnek és a spagettizsizsik elleni sikeres védekezés eredményeként átlagon felüli volt. A nagy napon Dimbleby előbb Makariosz érsekről, a ciprusi görögök vezetőjéről beszélt, majd egy filmbemutatóról és egy borkóstolóról szóló riport következett, végül felkonferálta a svájci spagettiszüretről készített tudósítást.

Egy szerencsétlen véletlen folytán még a BBC vezérigazgatója, Ian Jacob sem értesült az átverésről, így állítólag a műsor nyolcmillió nézőjén kívül őt is sikerült legalábbis elbizonytalanítani. Nagyon sokan bedőltek, és bár az átverést gyorsan le is leplezték, több százan telefonáltak a szerkesztőségbe, hogy a spagettifák neveléséről, facsemeték beszerzési lehetőségeiről érdeklődjenek. Megtetszett az embereknek, az otthon termeszthető spagetti.

Megszólaltak persze a csalódott hangok is, sokan kritizálták a BBC-t, miért engedett meg ilyen tréfát egy komoly műsorban. A lényeg viszont, hogy de Jaeger akciója volt a televíziózás történetének első áprilisi tréfája.

hír24.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó