Szeptemberben újabb pedagógusbér-emelés lesz
A 2013-ban elkezdett béremelés egy újabb részletét kapják meg szeptemberben a pedagógusok. Ez átlagosan 4-10 ezer forint pluszt jelent havonta.
2015. március 31. 11:01

Akik időközben "fokozatot váltottak", még többet vihetnek haza. Czunyiné Bertalan Judit az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a köztévében beszélt arról is, hogy a Klik megalakulása óta 30 százalékkal javult a felsősök szakoktatói ellátottsága. Megemlítette azt is, hogy az alapfokú oktatásban résztvevők kétharmad kap immár ingyen tankönyvet.

Folyamatosan és kiszámíthatóan tartjuk azt az utat és vállalást, amit 2013-ban a béremelés és az életpályamodell bevezetésével tett a pedagógusoknak a kormány – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban egy nagyobb összegű béremelést kaptak a pedagógusok, ezt követően pedig minden szeptemberben 10 százalékonként jutnak a 60 százalék feletti részhez. Utóbbi átlagosan 4 és 10 ezer forint között van attól függően, mekkora az alapbér.

Hozzátette: aki időközben a pedagógus 2-be, vagy a mestertanár fokozatba került, az nagyobb béremelést tapasztalhat. Így egy, a minőségi munkát díjazó, elismerő rendszer alakul ki – szögezte le.

Arra a kérdésre, lesz-e változás abban, hogy a kistelepüléseken nem nagyon vannak bizonyos szakos tanárok, azt válaszolta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megalapítása óta 30 százalékos javulás mutatható ki a felső tagozatosok szaktanári ellátottságában. Itt egy olyan helyzetet kell kezelni, mely egy két évtizede hozott rossz döntés – az egyszakos képzés preferálása - miatt alakult ki – mondta Czunyiné.

Beszélt arról is: az alapfokú oktatásban részesülő gyermekek kétharmada ingyenesen kap majd tankönyvet. Egyrészt a diákok felmenő rendszerben jutnak ingyenesen tankönyvekhez, másrészt a három vagy több gyermeket nevelő, illetve a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni a kiadványokért.

Attól ne függjön egy gyermek tanulásához, oktatásához való hozzáférése, hogy a családja milyen egzisztenciális körülmények között él. Ez egy fontos része annak, hogy családokban a gyermekek számára kiszámítható jövő rajzolódjon ki – fogalmazott.

M1 Ma reggel
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó