"Látótávolságba került" a 10 százalék alatti szja
Kiemelt jelentőségű a foglalkoztatás szempontjából, hogy tovább csökkenjenek a munkát terhelő adók, az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van.
2015. március 26. 13:10

Ezt mondta a Kossuth Rádióban Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. Az NGM tisztségviselője a gazdasági növekedés idei várható mértékéről is beszélt a 180 perc című műsorban.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) jelenleg úgy látják, a legvalószínűbb, hogy a magyar gazdasági növekedés idén 2,8-2,9 százalék körül alakul – mondta a 180 percben Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, aki azt sem zárja ki, hogy a bővülés mértéke eléri a 3 százalékot.

Emlékeztetett rá, hogy az NGM múlt szeptemberben még csak 2,5 százalékra becsülte a 2015-re várható eredményt. A módosítás oka, hogy az adatok széles köre támasztja alá a bővülés meglétét, tehát nem arról van szó – amit tavaly egyesek kritikus hangon megjegyeztek –, hogy sok az egyszeri pozitív tétel. Ezzel szemben a gazdaság növekedése nagyon széles bázison alapul, ami megfigyelhető a munkapiac, a beruházások, az építőipar és a kiskereskedelmi áruforgalom számait, valamint más adatokat tekintve is.

Az államtitkár szerint a legnagyobb meglepetés, illetve pozitív elmozdulás a fogyasztásban, a lakáspiacon és talán az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságában történt. Tavaly tavasszal vagy akár csak fél évvel ezelőtt például még senki nem mert mérget venni arra, hogy 2014-ben valóban bekövetkezett a lakáspiaci fordulat. Ma már azonban az adatok – így az építőipari statisztikák vagy az árak alakulása – azt tanúsítják, hogy a fordulat bekövetkezett. Ez hihetetlenül fontos a beruházások szempontjából, amelyek közül leginkább az ingatlanpiaci szegmens hiányzott az elmúlt hét-nyolc évben. Orbán Gábor szerint az építők ma már látnak perspektívát a lakáspiaci folyamatokban, ezért mernek beruházni – tette hozzá.

Orbán Gábor szerint a fogyasztásról is elmondható, hogy a korábban gondoltnál erősebb lábakon áll, amiben idén nagyon sokat segít a banki elszámoltatás, valamint az olaj és így az üzemanyag árának csökkenése. Ezeknek köszönhetően több marad az emberek zsebében, valamint a reálbérek is szépen alakulnak, aminek kapcsán az államtitkár megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem volt infláció.

Az NGM tisztségviselője azt is megemlítette, hogy a hitelfelvételt illetően továbbra is óvatosak az emberek, ami nem is baj, hogy így van. Hangoztatta, amellett, hogy élénknek mondható a fogyasztás is, a magyarországi növekedés egyensúlyi pályán van. Annak oka, hogy a lakossági kölcsönfelvétel nem futott fel, az, hogy az elmúlt tíz évben a bankrendszer túlhitelezte a gazdaságot, amihez részben szabályozási problémák vezettek. A fogyasztás bővülését tehát a vagyoni helyzet javulása, az egyre több munkahely, a növekvő jövedelmek teszik lehetővé. Az emberek nem olyan pénzt költenek el, ami nem is volt – fogalmazta meg.

Arra a riporteri kérdésre, hogy a gazdasági növekedés eredményeként látótávolságban van-e az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése vagy egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja), Orbán Gábor azt válaszolta, utóbbi esetében mindenképpen igen a válasz. Az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van, de egy évnél azért tovább kell tekinteni. Hangoztatta, a munkát terhelő adók jelentősen csökkentek az elmúlt öt évben, de még nem eléggé. A költségvetési mozgástér nem tette lehetővé, hogy ezek az adók tovább csökkenjenek, márpedig ez törekvés a foglalkoztatás szempontjából ez kiemelt jelentőségű. Ezen az úton tovább kell haladni – fogalmazta meg.

Az áfáról Orbán Gábor azt mondta, arról már kevésbé van meggyőződve, hogy a csökkentés közvetlen növekedési hatása ebben az esetben is pozitív lehet. Hozzátette: az biztos, hogy az áfacsalás részben azért elterjedt, mert magas az áfakulcs, de ez ellen a tapasztalatok szerint az online pénztárgépekkel és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer) „nagyon jól fel lehet venni a kesztyűt”.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó