A vidék fejlődésének kulcsa a városok fejlődése
A vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése, ezért a kormány létrehozta a Modern városok programot, amelynek keretében elsőként Sopronnal kötött együttműködési megállapodást - közölte a miniszterelnök Sopronban.
2015. március 25. 14:07

Orbán Viktor kifejtette, hogy mind a 23 megyei jogú városba ellátogat majd a következő időszakban, és megállapodik a vezetőkkel az együttműködésről. Az együttműködés hozzájárul majd a vidéki városok fejlődéséhez.

A kormányfő elmondta, hogy Sopron esetében három fejlesztés biztosan megvalósul 2018-ig: az M85-ös kétszer kétsávos autóút megépülése Sopron és Csorna, valamint Sopron és az országhatár között, a barokk belváros felújítása, valamint a Fertő-tavi világörökségi terület fejlesztése.  Az M85-ös autóút fejlesztése meghaladhatja a 100 milliárd forintot, ezt az Európai Unió a jelenlegi ciklusban nem tudja támogatni, így az adófizetők pénzéből fog megépülni – jelezte a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, hogy 2018-ig "meg kell, hogy épüljön" az út, mert a cél az, hogy addigra az összes megyei jogú várost bekapcsolják az autópálya-rendszerbe és legyen összeköttetés az országhatárral.

A barokk belváros felújításával kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy a város vezetői konzultációt hirdetnek majd az egyházi, magán- és köztulajdonban lévő épületek felújításáról, hogy a város polgárai érezzék, beleszólhatnak a pénz elköltésébe. 

A Fertő-tavi világörökségi terület fejlesztéséről szólva úgy fogalmazott a kormányfő: szeretné elérni, hogy "amikor Ausztriából átlépünk Magyarországra, semmilyen színvonalcsökkenés ne legyen". Arra kérte a fejlesztési tervek készítőit, hogy olyan koncepciót tegyenek le az asztalra, amely biztosítja, hogy semmilyen különbség ne legyen az osztrák és a magyar oldal között. Orbán Viktor hozzátette: a második világháború után a határzónában lévő város "kirekesztődött a fejlődésből", s bár az elmúlt húsz évben sokat fejlődött Sopron, "van még munka". Tárgyalnak továbbá egy ipari park létrehozásáról is. Orbán Viktor azt mondta, hogy "szép a turizmus, kell is", de csak abból nem lehet megélni.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy 2010-ben az volt a legfontosabb feladat, hogy elkerülje az ország az összeomlást. A második feladat a "saját lábon állás" volt, most pedig már "lépéseket tehetünk előre".

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy az összes megyei jogú város vezetőjét felkéri arra, hogy egy kárpátaljai falut mentoráljon, mert Ukrajna jelenleg "a talpon maradás mezsgyéjén van", és segíteni kell az ott élő magyarokat. Elmondta, hogy ennek a kapcsolatnak a két település között többnek kell lennie, mint egy testvérvárosi kapcsolatnak.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere elmondta, hogy korábban a kormány stabil gazdálkodást biztosított a városnak, amikor átvállalta annak adósságát. Most pedig a hosszú távú fejlődést biztosítja. Köszönetét fejezte ki, hogy a megyei jogú városok közül elsőként írhatta alá a kormányfővel a megállapodást.

Elmondta azt is a polgármester, hogy az M85-ös út megépülése a motorja lesz majd az idegenforgalom és a gazdaság fejlődésének. A barokk belváros felújítása azért szükséges, mert így tud majd átfogó képet adni a város saját történelméről. A Fertő-tó fejlesztése révén pedig szinte az összes vízi sport biztosított lesz majd a térségben, ami szintén növeli az idegenforgalmat.

-------------------------------------------------

Orbán: Én rendeltem el a minisztériumok pénzkivételét

Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el, hogy minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormányfő ezt szerdán mondta Sopronban, sajtótájékoztatón, ahol arról kérdezték, nem tartja-e furcsának, hogy a Quaestor-csőd előtt a KKM hozzájutott a pénzéhez.

Orbán Viktor erre azt válaszolta: nem hogy nem tartja furcsának, ő rendelte el, mert amikor a Buda-Cash bedőlt, azt az értékelést kapták, hogy dominóhatás érvényesülhet, ráadásul sok önkormányzatnak és még a honvédségnél dolgozók egyik önkéntes biztosító pénztárának is bent ragadt a pénze.

A kormány ülésén hozott rendelkezés úgy szólt – mondta a miniszterelnök –, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, „állomásoztat-e” náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, „dominóhatással fenyegetett” időszakban „egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél.

A napokban több portál is cikkezett arról, hogy a KKM alá tartozó több állami vállalat is a Quaestornál tartotta a pénzét, illetve hogy a KKM épp a bukás előtt vette ki a pénzét onnan. Az ügyben több ellenzéki párt is vizsgálatot követelt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszul több közleményben is kijelentette: a tárca és háttérintézményei a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információnak nem voltak birtokában, semmilyen információt nem titkoltak el. Akkor még azt írták: a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetői azt látták, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek bizalma megingott a brókercégekkel kapcsolatban, a Quaestor ügyfeleinek jelentős része kivette a pénzét a cégtől. A kereskedőház vezetői látva ezt a folyamatot, döntöttek úgy, hogy az a biztos megoldás, ha ők is kiveszik a tőkét a Quaestortól.

Matolcsy György, az MNB elnöke ugyanakkor kedd este kiemelte, hogy a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve. Elmondta: a befektetési szolgáltatók által kezelt összes vagyon mintegy 6000 milliárd forintra tehető, ehhez az összeghez képest igen csekély a BudaCash és a Quaestor esetében kezelt befektetői vagyon.

hirado.hu - MTI - fidesz.hu - MNO
  • Szabadságunk a jogrenden alapul
    Súlyuknak megfelelően kell kezelni a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket.
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Így csalhatták el az amerikai elnökválasztást
    Szavazatokkal teli bőröndök kerültek elő, miután a választási megfigyelők elhagyták a szobát.
MTI Hírfelhasználó