Zombor: példaértékű a tapolcai kórház fejlesztése
Országosan is példaértékű lesz a tapolcai Deák Jenő Kórház korszerűsítése, amelynek során az egyedülálló tüdőgyógyászati rehabilitációs adottságok jobb kihasználása mellett az úgynevezett egynapos sebészeti ellátást is jelentősen fejlesztik - erről is beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.
2015. március 24. 14:11

Zombor Gábor közölte: nyárra elkészül a 2,3 milliárd forint értékű beruházás, és megépül a kórház területén a mentőállomás is.

Hozzátette, azokban a városi kórházakban, amelyekben az ellátandó lakosság létszáma és a kapacitások nem teszik lehetővé, hogy egy minden diszciplínát, szakágat kiszolgáló nagy kórház működjön, a tapolcaihoz hasonlóan a teljes profilú egynapos sebészeti ellátás kialakítása lehet a jó megoldás.

Az egészségügyi pénztár finanszírozni fogja, hogy a jövőben minden hétköznap lehessen a tapolcai kórházban egynapos sebészeti ellátást nyújtani, ehhez a megfelelő műtő és egy tíz aktív ággyal rendelkező sebészeti osztály szolgáltatja majd a hátteret.

Az államtitkár közlése szerint a rehabilitációs fejlesztésekhez szervesen kapcsolódik egy olyan, viszonylag kis aktív ágyszámmal működő belgyógyászat működtetése is, amely progresszív módon sürgősségi belgyógyászati esetek ellátására is képes.

Zombor Gábor hangsúlyozta: a jelenleg 141 ággyal működő Deák Jenő Kórháznak, amely alatt egy gyógybarlang is található, nagyon komoly lehetőségei vannak a gyógyturizmus területén, ha a szükséges fejlesztések megvalósulnak, akkor az nemcsak a magyar, hanem a külföldi betegek ellátásában is részt tud majd venni.

Hozzátette, természetesen az is fontos, hogy a térségben élők is biztonságban érezzék magukat, ezért kell a központi ügyeletet, az egynapos sebészetet, a belgyógyászati sürgősségi ellátást is folyamatosan fejleszteni.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a tapolcai időközi választáson, a sajtótájékoztatón azt emelte ki: a térség lakói számára kiemelt fontosságú az egészségügy fejlesztése, ezért örülnek a 2,3 milliárd forintos beruházásnak.

Közölte ugyanakkor, hogy ez nem elég, a folyamatban lévő fejlesztések mellett meg kell erősíteni a sürgősségi ellátást, új orvosi eszközöket, műszereket kell beszerezni a kórház számára, és bővíteni szükséges az aktív kórházi ágyak számát is.

Lang Zsuzsanna, a tapolcai kórház főigazgatója az MTI-nek a most zajló fejlesztéseket ismertetve elmondta: annak keretében megépül egy új, 51 ágyas tüdőgyógyászati pavilon, új szakrendelőkkel, tornateremmel. Egy másik új épületben korszerűbb körülmények közé helyezik a jelenlegi ápolási osztály egy részét, az emeleten pedig megépül egy új sebészeti műtő, aminek köszönhetően az egynapos sebészet keretében az általános sebészeti, traumatológiai és nőgyógyászati esetek mellett egyszerűbb szemészeti, urológiai és ortopédiai eseteket is el tudnak majd látni.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
MTI Hírfelhasználó