Lezuhant egy gép a francia Alpokban - nincs túlélő
Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 148 emberrel a fedélzetén - jelentette az Europe 1 adó. Francois Hollande francia köztársasági elnök közölte: nincs túlélője a repülőkatasztrófának.
Utoljára frissítve: 2015. március 24. 14:34
2015. március 24. 13:22

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le - közölte a francia csendőrség, amelynek két helikoptere az Alpokban, mintegy kétezer méteres magasságban találta meg a roncsokat.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már a helyszínen van. A Daily Mirror tudósítója, Andy Lines közzétette a Twitteren, hogy az áldozatok holttestét Seyne-Les-Alpes falu tornatermébe hordják.

A gép menetrend szerint 9:35-kor indult volna a spanyolországi Barcelonából, de félórás késéssel szált fel. Nem sokkal dél előtt kellett volna landolnia a németországi Düsseldorfban. A járat 11 órakor tűnt el a radarokról.

A Germanwings tulajdonosa, a Lufthansa vezérigazgatója twitter-üzenetben közölte: a légitársaság számára fekete nap a mai, és csak remélni tudja, hogy vannak túlélői katasztrófának. A gépet gyártó Airbus eddig nem szólalt meg az ügyben.

A spanyol közszolgálati televízió szerint többségében németek utaztak a repülőgépen. A csatorna úgy tudja, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is voltak a járaton. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság.

A magyar külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy magyarok utaztak volna a szerencsétlenül járt repülőgépen - adta hírül az euronews magyar nyelvű adása.

Nincs túlélő

A francia köztársasági elnök bejelentette: valószínűleg nincs túlélője tragédiának. A becsapódás helye nehezen megközelíthető. Francois Hollande azt is közölte, hogy már felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral és VI. Fülöp spanyol királlyal. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azonnal a helyszínre indult.

A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói. VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a spanyol közszolgálati televízió.

A német Der Spiegel internetes kiadása úgy tudja, hogy a gépen hirtelen csökkenni kezdett a kabinnyomás, és elképzelhető, hogy a pilóták megpróbáltak kényszerleszállást végrehajtani egy közeli sportrepülőtéren.

Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával - közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait.

"Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Germanwings életében" - közölte.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el. Az adatok szerint mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával süllyedt, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarképernyőről.

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

MTI/hirado.hu nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó