Ennyi háztartásban nincs még internet
A Digitális Magyarország program célja, hogy 2018-ig, de legkésőbb 2020-ig mindenhol szélessávú, legalább 30 Mbit/s-es internet legyen elérhető valamennyi háztartás számára.
2015. március 20. 10:21

A fejlesztés első fázisa Nyíregyházán valósul meg – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A kormány 2014 végén hozott döntést az országos program elindításáról – idézte fel Solymár Károly, hozzátéve: azt ismerték fel, hogy „ha lemaradunk a digitális versenyben, ha nincs hálózat, nincsenek szolgáltatások, digitális készségek", akkor a gazdasági fejlődés nem lesz fenntartható.

Az internet az egyik legfontosabb eleme a programnak, ezért kiemelt cél, hogy 2018-ig az egész országban mindenhol valódi szélessávú, de legalább 30 Mbit/s-s internet legyen elérhető mindenki számára – húzta alá. Jelenleg a háztartások 10 százalékának semmilyen vezetékes internet nem áll rendelkezésére, az érintettek akkor sem tudnának előfizetni, ha szeretnének, továbbá másfélmillió háztartásban nincs a kor követelményének megfelelő internet – ismertette.

Az infrastruktúra kiépítéséhez európai uniós források és a piaci szereplők beruházásai szükségesek – mondta Solymár Károly. Nyíregyházán éppen a Magyar Telekom részéről érkezett felajánlás: 7000 háztartást kapcsolnak be a szolgáltatásba vezetékes megoldással „még a legeldugottabb helyeken is”. A fehér foltok területi eloszlását érintő kérdésére válaszolva elmondta: a probléma országos.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy bár elő kell segíteni a szolgáltatók versenyét, az előfizetések árában az elmúlt években jelentős csökkenés történt, azaz most „nem ez a legnagyobb gát”. Az uniós források és a szolgáltatók saját akarata, beruházásai mellett szükséges a szabályozási akadályokat is leépíteni, kevesebb bürokráciával, rövidebb határidőkkel egyszerűbb kell tenni az építkezéséket – mondta el az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1 adásában.

M1 Ma reggel
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó